Pomoc španělským bankám vyvolala na trzích optimismus, nemusí ale vydržet

S ulehčením, ale bez euforie zareagovaly na víkendovou dohodu o pomoci španělským bankám evropské i asijské burzy. Posílily akcie, komodity i samotná evropská měna. Madrid získal pro bankovní sektor příslib až stomiliardové pomoci v eurech. Na rozdíl od Řecka, Irska a Portugalska bude Španělsko čerpat pomoc jen od členských zemí eurozóny. Rozsah záchranného balíčku je větší, než mnoho investorů čekalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza v Madridu

Burza v Madridu | Zdroj: Reuters

Španělsko bude mít na podporu bankovního sektoru k dispozici až 100 miliard eur. Petr Zahradník, analytik České spořitelny a odborník na evropskou ekonomiku připomněl, že ještě před několika týdny se odhadovala celková potřeba bank v EU s ohledem na navýšení kapitálu v minimálním rozsahu 50 až 60 miliard eur, ve skeptičtějším rozsahu zhruba 200 miliard eur.

„Ale pokud částka 100 miliard připadne jedné zemi, byť zemi, která je v tomto ohledu problémová, jedná se o nástroj velmi velkorysý. Ale španělské banky a následně španělská reálná ekonomika musejí udělat druhý a třetí krok,“ řekl v Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne byl Petr Zahradník, analytik České spořitelny a odborník na evropskou ekonomiku

Co se týče zdrojů pro peníze, které budou moci Španělé využít pro své banky, Zahradník upozornil, že lze mobilizovat zdroje jak v rámci Evropské centrální banky, tak v případě Evropského stabilizačního mechanismu.

„A to s ohledem na produkční schopnost evropské ekonomiky. HDP EU čítá více než 13 bilionů eur. Takže z tohoto pohledu unie na takovéto částky stále ještě má,“ dodal.

Španělsko nyní podle Zahradníka musí v první řadě učinit krok k naplnění účelu pomoci. „Učinit to, aby španělské bankovní a finanční instituce byly stabilní, kapitálově silné. A aby byly schopny prostřednictvím svých produktů rozhýbat ekonomiku. Především pak se podílet na příznivější situaci na trhu práce, která je ve Španělsku zcela beznadějná,“ přiblížil.

Situace ve Španělsku stabilitu eura neohrožuje, říká Schäuble

Německo bude bedlivě sledovat, jak Španělsko pokračuje ve svých reformách, prohlásil dnes v rozhlasovém vysílání ministr financí Schäuble. Půjde ale o kontrolu bankovního sektoru. Situace ve Španělsku podle Schäubleho stabilitu eura neohrožuje.

Výši půjčky od eurozóny Španělsko vyvodí z auditu bankovního systému

Číst článek

Také němečtí politici se snaží uklidnit trhy prohlášeními, že problém Španělska je zcela jiného rázu než v Řecku a jde pouze o specifické potíže španělských bank vyvolaných krizí na trhu s realitami.

Šéf německé centrální banky Weidmann ocenil strukturální reformy na trhu práce, ke kterým španělská vláda přistoupila, zároveň ale zdůraznil, že v nich musí pokračovat.

Klára Stejskalová, bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme