Pool pojišťoven od ledna končí - kdo pojistí cestovní kanceláře?

Stále není jasné, jak budou cestovní kanceláře pojišťovat své zájezdy od ledna příštího roku. Končí totiž tzv. pool - v tomto sdružení neslo osm pojišťoven riziko společně. Samostatně zřejmě nebudou chtít pojišťovat zejména malé cestovní kanceláře. Vzhledem k tomu, že pojištění zájezdů je povinné, znamenalo by to krach mnoha cestovních kanceláří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Co se může stát, naznačuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. "Budou pojišťovat ty velké cestovní kanceláře nebo některé z nich a zbytek cestovních kanceláří, ačkoli jim to bude zákon ukládat, nebudou schopny najít nikoho, kdo by je pojistil, protože pojišťovny na to nebudou mít dostatečnou kapacitu."

Proto vidí dvě možnosti řešení tohoto problému. "Buď bude pool pokračovat ve své činnosti, což ale není v jeho rozhodovací kompetenci. To je v kompetenci Úřadu pro hospodářskou soutěž, nebo se obejví ještě další pojišťovny, které nabídnou tento produkt, i když v té druhé části jsem velmi pesimistický."

Jednou z pojišťoven, která uvažuje o pojištění zájezdů cestovních kanceláří i v případě, že pool pojišťoven skončí svou činnost, je Česká pojišťovna. Ale jen za určité podmínky. Tu Radiožurnálu sdělil mluvčí Václav Bálek. "Existence tohoto pojištění totiž největší měrou závisí na tom, aby byla schopná zajistit tuto problematiku také zahraniční zajišťovna."

Tzv. pool pojišťoven začal fungovat 16. ledna 2001 díky udělení výjimky ze zákona na ochranu hospodářské soutěže. Ta vyprší právě koncem letošního roku.

Markéta Kaclová, Lucie Weissová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme