Poplatky za chorvatské dálnice podraží o 15 procent

Dovolená v Chorvatsku se letos prodraží. Mýtné na tamních dálnicích totiž podraží o 15 procent, což je například v případě cesty do jižní Dalmácie a zpět rozdíl několika set korun. Vyšší ceny mají platit už od června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatská dálnice A2

Chorvatská dálnice A2 | Foto: Blanka Černá

Nejpoužívanější úsek dálnice ze Záhřebu do Splitu bude stát asi 180 kun za osobní auto bez přívěsu, což je v přepočtu asi 600 korun v jednom směru. Ještě více se prodraží cesta dál na jih do Dubrovníku. Za dálnici ze Záhřebu do Rijeky motoristé nově zaplatí 69 kun. Informuje o tom dnešní chorvatský Novi List.

Provozovatelé dálnic argumentují tím, že mýto zůstává stejné už několik let, zatímco náklady prudce rostou. Chorvatské dálnice navíc patří svým vybavením a kvalitou k evropské špičce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mýtné na chorvatských dálnicích od června podraží o 15 procent. Další podrobnosti od redaktora Martina Dorazína ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

Stát chce vytáhnout peníze hlavně z kapes turistů, kterých se letos chystá do Chorvatska značný počet. Pro domácí uživatele dálnic platí zvýhodněný režim. Za symbolickou cenu si teď mohou koupit elektronické zařízení ENC, které jim náklady na používání dálnic sníží o 25 procent.

Přestože dálnice budou dražší, ceny benzínu v Chorvatsku zůstávají na přijatelné úrovni. Natural 95 se pohybuje do 35 korun za litr, nafta kolem 32 korun.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme