Poplatky za hluk a znečištění pravděpodobně zvýší mýtné v Česku

Mýtné sazby v Česku se možná zvýší. Europoslanci schválili novelu směrnice o takzvané eurovinětě, která dovoluje členským zemím zvýšit mýto pro nákladní auta také o poplatek za hluk a znečištění ovzduší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákladní doprava ničí mosty (Stochov-Slovanka)

Nákladní doprava ničí mosty (Stochov-Slovanka) | Foto: Jana Káninská

Text, který europoslanci schválili, zajišťuje, že výnosy budou sloužit k financování účinnějších a méně znečišťujících systémů dopravy.

„Hlasování o zpoplatnění těžké nákladní dopravy je pro české dopravce negativní zprávou, protože jim zvýší náklady. Na druhé straně je ale ČR zároveň křižovatkou tranzitní dopravy, což znamená, že výtěžek zpoplatnění v 15 procentech máme povinnost dát do transevropských dopravních sítí a zbytek pro udržitelnou dopravu,“ vysvětlil europoslanec Jan Březina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl dopravní expert Petr Moos z ČVUT.

Milan Dont z ministerstva dopravy předpokládá, že možnost zvýšení poplatků využije Česká republika zřejmě od roku 2013. „Uděláme si nějaké analýzy možných dopadů na nákladní dopravu a pochopitelně i na celé hospodářství,“ řekl s tím, že v tuto chvíli nelze předpokládat, že by se jednalo o nějaké plošné zdražení mýtného.

„Spíše by to mělo být nějakým způsobem zohlednění negativních dopadů automobilové dopravy na konkrétní území, na konkrétní problematické úseky, kde by se dalo využít zvýšených sazeb,“ dodal.

Dosud se mohly do poplatků započítávat jen náklady na budování a udržování infrastruktury. Nové opatření označil za pozitivní i Petr Moos z dopravní fakulty ČVUT.

„Podle zkušeností, které už známe z okamžiku, kdy byla zpoplatněna vozidla kvůli exhalacím například v Berlíně a konec konců víme to i z nákladní dopravy při zpoplatnění kamionů, tak jsou ty zkušenosti poměrně dobré. A vidíme snahu přepravců a dopravců vybírat vozidla, která jsou kvalitní a méně znehodnocují prostředí,“ uvedl ve Stalo se dnes.

Pavel Novák, Jana Zemanová, David Šťáhlavský, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme