Poptávka Čechů po nemovitostech v zahraničí roste

Zájem Čechů o koupi nemovitostí v zahraničí opět roste. Každý rok si pořídí podle odhadů asi 200 apartmánů a domů v cizině. Mezi oblíbené destinace patří Rakousko, Španělsko nebo Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apartmány pro turisty

Apartmány pro turisty | Foto: Blanka Černá

Čechy láká ke koupi nemovitostí na jihu Evropy hlavně propad jejich cen v posledních letech. Ten dosáhl desítek procent. Zájem je tak například o apartmány ve Španělsku. „Ve Španělsku opravdu můžeme mluvit až o padesáti procentech. Tam ceny klesly na minimum,“ říká Olga Vaněčková z realitní kanceláře Rellox. Dolů ceny tlačí i nucené prodeje zabavených bytů. Na španělském trhu je přes 100 tisíc rezidenčních nemovitostí, které prodávají banky.

Další populární destinací je Rakousko. „Je to proto, že za prvé, Rakušané dokáží nabídnout kvalitní služby jak v létě, tak v zimě. Ať je to lyžování v zimě, horská turistika či cyklistika v létě. V současné době tam vzniká i mnoho golfových hřišť, což samozřejmě láká další zájemce. Za druhé svou roli hraje blízkost českých hranic,“ vysvětluje Vaněčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi stále víc nakupují nemovitosti v cizině, téma pro Tomáše Medka

V Rakousku se přitom ceny nemovitostí stále pomalu zvyšují. „Rakousko si drží více méně stejnou cenovou hladinu, ale dochází tam k nárůstu cen, protože lokality jsou opravdu žádané a oblíbené. V horských top lokalitách dochází k nárůstu ročně o tři až čtyři procenta. Ale cenová hranice je stále ještě přijatelná,“ poznamenává Vaněčková.

Kromě Evropy mají Češi zájem také o nemovitosti ve Spojených státech, hlavně na Floridě.

„Tam ty nemovitosti nám opravdu spadly někdy až na třicet, čtyřicet procent jejich ceny. Musíme si ale uvědomit, že veškeré poplatky ve Spojených státech jsou výrazně vyšší než v Evropě, takže si každý klient musí dopočítat, kolik ho bude stát měsíční výdaj na takovouto nemovitost, kromě případné hypotéky,“ dodává Lucie Pilipová ze společnosti Mediterránea.

Typickým klientem, který si dům či byt v zahraničí kupuje, je podle ní v současné době člověk v předdůchodovém věku. „Trend se v Čechách opravdu velice blíží trendu evropskému. To znamená, že si lidé před důchodem hledají své druhé bydlení právě na dobu penze. A to je zajímavý obrat během posledních dvou let,“ říká Pilipová.

Řada lidí nemovitost v cizině také část roku pronajímá. To se týká hlavně Rakouska. „Oblíbená je v současné době kombinace vlastního využívání a investice. V současné době se staví developerské projekty, které tuto možnost nabízejí. Jedná se o takzvané leasbackové projekty, kdy máte možnost využívat svůj apartmán třeba tři týdny v roce nebo i více a po zbytek roku přenecháváte apartmán k pronájmu společnosti, která se o to stará,“ dodává Olga Vaněčková.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme