Poptávka po plynu klesá

Globální trh se zemním plynem ovládnou kupci. Nabídka plynu totiž do roku 2015 převýší poptávku a společně s tím nadvláda prodávajících nad jejich zákazníky vymizí. To by se přitom mělo týkat i schopnosti Ruska přitlačit Evropskou unii prostřednictvím hrozby utažených kohoutků ke zdi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng, Julian Spencer

Tvrdí to alespoň nejnovější analýza Mezinárodní energetické agentury, kterou cituje list Financial Times. Podle včera zveřejněné zprávy zároveň Evropa letos od Ruska nakoupí o osm až devět miliard kubických metrů plynu méně, než se původně plánovalo.

"Není to otázka jen bezpečnosti, ale také otázka cenová, protože ruský Gazprom prodává svůj plyn na základě vzorce, který je velmi konzervativní, s devítiměsíčními průměry," vysvětlil pro Rádio Česko analytik společnosti Ena, která se zabývá energetickým poradenstvím, Vladimír Štěpán.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trhu se zemním plynem mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Ena Vladimír Štěpán.

"Výkyvy cen jsou velmi nízké a nestačí se přizpůsobovat plynu, který se prodává na burzách za podstatně pružnějších a krátkodobějších podmínek. To je důvod proč spotřeba ruského plynu klesá," upřesnil Štěpán.

Právě proto se dá předpokládat, že evropské společnosti budou na Rusko tlačit, aby svoje ceny zpružnil a přizpůsobil se současným trendům.

"Myslím si, že dojde k veliké diskuzi už na počátku příštího roku, protože se budou projednávat smlouvy, které určují povinnost odebrat určité množství plynu. V případě, že ho neodeberete, tak platíte velikou penalizaci, která byla ze strany Ruska spočítaná asi na 2,5 miliardy dolarů. Evropské společnosti budou s Gazpromem jednat o tom, že příčinou neodběru je právě to, že ruský cenový vzorec je příliš konzervativní," dodává Štěpána.

Podle něj se dá navíc očekávat, že by se podmínky prodeje ruského plynu mohly do budoucna změnit.

Analytik společnosti Ena si zároveň myslí, že se nemusíme obávat plynové krize, která Evropu zasáhla letos v lednu:

"Spotřeba ruského plynu sice klesá, Rusko se ale zároveň připravilo a zvýšilo kapacitu tranzitního plynovodu přes Bělorusko, který obchází Ukrajinu, a přes Polsko. Z této strany může být zásobovaná i Česká republika. Myslím si, že státům západní Evropy by se plynová krize výrazněji nedotkla."

I přesto, že v současné době spotřeba plynu klesá, Štěpánek si myslí, že do budoucna se tento trend změní: "Já si myslím, že poptávka po plynu určitě stoupne, protože se říká, že plyn nahradí ropu jako palivo 21. století. Právě z toho důvodu, že to je ekologické palivo a zdrojů plynu je daleko více než zdrojů ropy."

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme