Popularita agroturistiky v Česku roste, návštěvníky láká jízda na koni i výroba bioproduktů

Agroturistika se v Česku stává poslední dobou stále oblíbenější. Lidé mnohem častěji vyrážejí na dovolenou na venkov, kde se učí jezdit na koních, spí na slámě nebo dojí krávy. Oproti zahraničí je ale tato zážitková turistika stále vedlejším příjmem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kráva

kráva | Foto: stock exchange

Projektů, které představují venkov se vším všudy, v Česku přibývá, potvrzuje Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

„Odhadujeme, že je u nás mezi 500-700 farem, nebo řekněme objektů, které nabízejí srovnatelné služby s agroturistikou. O něco více se u nás sází na zahraniční návštěvníky,“ říká.

Na českých statcích každoročně tráví dovolenou desetitisíce zahraničních turistů – hlavně Němci, Holanďané a Poláci. Lákají je zážitkové programy a místní příroda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agroturistika v Česku je stále oblíbenější, čerpá ale zatím hlavně ze zahraničních turistů

„Jsou vyhledávané koňské farmy. Lidé můžou také nakouknout, jak se dělají různé výrobky z bioproduktů, třeba jogurty nebo domácí chleba,“ dodává paní Marie z projektu nafarmu.cz.

I přesto, že počet farem v Česku roste, podle podnikatelů hraje zážitková turistika spíše vedlejší roli. Tím hlavním zůstává zemědělská výroba. Přitom v zahraničí je agroturistika docela výnosná.

„Když se podíváte do Rakouska, do Francie nebo například na Nový Zéland, tak je to velmi výnosný byznys. V Jižní Africe se pokládá agroturistika za naprosto rovnocennou tvorbu profitu jako samo pěstování plodin,“ popisuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Třeba v Rakousku si navíc agroturistikou vydělává skoro každý druhý farmář. K většímu rozvoji českých farem chybí podle Karla Havlíčka peníze a také zkušenosti.

„V okolí zahraničních farem je vybudovaná infrastruktura, jako jsou stezky pro kola, jezdecké stezky. Je tam určitá tradice, jsou tam restaurace, hospody kolem. Ta provázanost u nás stále chybí,“ myslí si.

Na větší podporu agroturistiky se proto zaměří ministerstvo zemědělství. Pomoci by měly dotační programy, díky kterým se za posledních patnáct let podařilo vybudovat nové pěší trasy nebo vinařské stezky.

Anna Maňourová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme