Poradci hodnotili nabídky na privatizaci strategických odvětví

Největší privatizační rozhodnutí posledních let je na spadnutí. Komise složená ze zástupců různých ministerstev v neděli otevírala obálky, v nichž byly nabídky uchazečů o koupi ČEZu, Transgasu a Unipetrolu. Členové komise měli posoudit jejich výši a předat je pak i s doporučením vládě, která by měla tuto privatizační bitvu o stovky miliard korun rozhodnout v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Na jednotlivé nabídky se přišel osobně podívat i ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Jak řekl, pokud nabídky nebudou cenově přijatelné, poradci vládě navrhnou, aby konečné rozhodnutí odložila. Podle Grégra se tedy může dost dobře stát, že kabinet ani v pondělí vítěze nevybere.

O elektrárenskou společnost ČEZ a její distribuční společnosti se ucházejí tři zájemci - jde o Electricité de France, italsko-španělské konsorcium Enel/Iberdrola a britskou International Power. Ze soutěže o plynárenský Transgas a jeho distribuční firmy odstoupila italská společnost Snam, takže ve hře zůstávají Gaz de France a německý Ruhrgas, který je považován za největšího favorita. Komise dále posoudila nabídky konsorcia DUKE Energy a E.ON Energie a RWE Gas. O petrochemický koncern Unipetrol mají zájem Rotch Energy, Agrofert Holding a konsorcium OMV, MOL a TVK.

Za prodej státních podílů v těchto strategických odvětvích chce vláda utržit zhruba 420 miliard korun. Jak potvrzuje místopředseda prezidia Fondu národního majetku a místopředseda sněmovny František Brožík, jasným vodítkem pro vládu je tedy cena. "Já bych skutečně byl rád, kdyby se rozhodlo, aby i cena za tuto největší privatizaci za celé desetiletí byla pro Českou republiku opravdu tou nejvýhodnější".

Podle některých ekonomů ale stát z prodeje svých podílů získá menší částku, než s jakou kabinet počítá. A dodávají, že systémově je privatizace, jak ji prosadil ministr Grégr, nastavena špatně. Prodej celých balíků totiž zachová monopol, a pro občana to nebude až tak zajímavé. "Nepřinese mu v souvislosti s možnou liberalizací v těchto síťových odvětvích žádné velké přínosy", tvrdí například šéf Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Jana Zemanová, Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme