Porsche nepohltí automobilku Volkswagen, v plánu je fúze obou koncernů

Vedení firmy Porsche se vzdalo plánů na pohlcení největší evropské automobilky Volkswagen. Vedly ho k tomu problémy s financováním celé gigantické operace. Místo toho by teď mělo dojít k vytvoření společného koncernu, který by čítal celkem deset automobilových značek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: autobytel.com

Pohlcení patnáctkrát většího Volkswagenu firmou Porsche považované za převzetí desetiletí se nekoná. Vlastnické rodiny Piëchů a Porscheů se na schůzce v Salcburku nakonec dohodly na fúzi obou podniků. V nově vytvořené skupině budou mít obě firmy stejná práva.

Porsche mělo v plánu získat 75 procent akcií Volkswagenu. Nakonec ale získalo jen asi 51 procent a ocitlo se v úvěrové pasti. Dluhy výrobce sportovních vozů se vyšplhaly na devět miliard eur.

Dojednaná fúze by tento problém měla pomoci vyřešit. Nejnovější vývoj je těžkou porážkou šéfa Porsche Wendelina Wiedekinga, jehož další setrvání ve funkci je nepravděpodobné.

Přečtěte si také:
Porsche získá majoritní podíl ve Volkswagenu
Boj o moc ve Volkswagenu se dramatizuje; šéf Porsche měl být odposloucháván

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme