Daňové přiznání z domova. Finanční správa spustila online služby pro veřejnost

Finanční správa v neděli spustila v rámci portálu Moje daně online služby finančních úřadů pro veřejnost. Portál nabídne online komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti fyzické přítomnosti. Systém je podobný internetovému bankovnictví. Přes portál bude možné podat přiznání ke všem daním a každý poplatník v systému bude mít osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Portál Moje daně nabídne online komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti fyzické přítomnosti (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V systému bude také služba automatického vyplňování daňových formulářů, informovalo ministerstvo financí. Šéfka resortu Alena Schillerová (za ANO) označuje projekt za vlajkovou loď resortu.

„Spuštění závěrečné fáze a stanovení termínu startu online finančního úřadu na 28. února je pro mě klíčové rozhodnutí. Od března díky tomu lidem umožníme řešit své daňové povinnosti snadno a rychle z pohodlí jejich domova nebo kanceláře,“ sdělila už dříve Schillerová.

Proč vypínat něco, co běží samo, myslí si část podnikatelů. Údaje do systému EET zasílají dál

Číst článek

Dále upozornila, že v případě podání daňového přiznání elektronicky, právě například přes portál, se prodlužuje lhůta pro jeho odevzdání o jeden měsíc, letos tedy až na 3. května.

Papírová přiznání podle partnera daňového oddělení poradenské společnosti BDO Jiřího Jandečky nezmizí a tato možnost zůstane zachována. Úspěšnost projektu podle něj ukáže až čas.

„Pokud budou funkce, které bude portál nabízet, pestřejší a lépe zpracované, bude to krok správným směrem. V opačném případě se bude jednat o novou formu již dosavadní daňové schránky, která se pouze převlékla do jiného kabátu,“ uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme