Portál Státní pokladna umožní občanům sledovat veřejné finance

Ministerstvo financí spustí od března portál s názvem Státní pokladna, na kterém se od ledna propojí informace o výdajích všech státních organizací. Rozpočet na rok 2013 byl už v požadovaném systému sestaven a informace z jeho čerpání se proto budou na portále aktualizovat automaticky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Na portálu se podle ředitele projektu integrovaného informačního systému Státní pokladny Radoslava Bulíře budou objevovat výstupy od 17500 účetních jednotek, od příspěvkových organizací obcí, přes obce, kraje až ke všem dalším organizacím státní správy.

„Druhou částí bude rozpočtový informační systém, ve kterém pro takzvaně ústředně řízené organizace, tedy ministerstva a rozpočtové kapitoly a jejich podřízené organizace, povedeme rozpočet už v reálném čase. Z tohoto systému pro zhruba 250 organizací budou mít občané k dispozici rychlejší data, především výdaje a příjmy státního rozpočtu ve struktuře rozpočtových položek,“ říká Bulíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Státní pokladny mluvil na Rádiu Česko Radoslav Bulíř, ředitel projektu implementace integrovaného informačního systému Státní pokladny

„Portál bude mít dvě části. Bude mít předpřipravené výstupy, tabulky, statistiky pro širokou veřejnost. Občané konkrétní obce se budou moci dozvědět o hospodaření svých obcí a budou moci porovnávat různé údaje,“ vysvětluje Bulíř a pokračuje:

„Druhá část je pro odborníky. Připravíme nástroj na analýzu dat. Umožníme každému, aby si na webu v aplikaci připravil svůj vlastní výstup. Vyfiltroval a zkombinoval si data tak, jak potřebuje.“

Úspory z fungování systému Státní pokladny by podle náměstka ministra financí Zdeňka Zajíčka mohly přijít do šesti let.

„Jde o úsporu nákladů na obsluhu státního dluhu. Ministerstvo financí bude mít přesnější a včasnější informace o plánovaném hospodaření všech organizačních složek státu. Tudíž si stát bude moci půjčovat menší částku na krátkodobé úvěry. Nasazením takovéhoto systému dojde také ke sjednocení a standardizaci některých procesů. I tento efekt ve finále přinese finanční úsporu,“ dodává Bulíř.

Celkem by to měla být miliarda až tři miliardy ročně. Projekt zatím stál 3,3 miliardy korun.

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme