Portugalci zatím nemusejí žádat o pomoc. Prodali dluhopisy

Portugalsko zatím nebude muset požádat o mezinárodní pomoc. Nasvědčují tomu výsledky dnešní aukce portugalských vládních dluhopisů. Země je dokázala prodat za nižší úrok, než se očekávalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů | Zdroj: ČTK

Portugalci si potřebovali půjčit v přepočtu zhruba 30 miliard korun. Část téhle sumy získali v dluhopisech splatných za deset let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Portugalci zatím nemusejí žádat o pomoc. Více redaktor Radiožurnálu Ondřej Houska

Investoři projevili vůči Portugalsku důvěru a za nákup dluhopisů požadovali úrok ve výši 6,7 procenta. To je míň, než se čekalo.

Portugalci přiznávali, že pokud by se úrok vyšplhal nad sedm procent, museli by požádat o pomoc. Na financování tak drahých dluhopisů totiž státní pokladna nemá.

O dnešní překvapivě dobrý výsledek se asi postarala Evropská centrální banka. Ta v minulých dnech dluhopisy nakupovala od investorů, a zasloužila se tak o snížení úroků.

Problémy Portugalska nekončí

Podle ekonomů ale Portugalsko čekají problémy i dál - letos má země opět spadnout do hospodářské krize a těžko bude mít peníze, kterými by mohlo své dluhy splácet.

„Typicky před kývnutím na určitou pomoc vlády do nekonečna odmítají jakékoliv vnější zásahy, snaží se dokázat trhům, že na to mají sami. Ale v případě Portugalska skutečně situace je relativně vážná,“ upozorňuje ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

bureš.mp3

„Výnosy přes jisté zklidnění na trhu zůstávají neuvěřitelně vysoko – blízko 7 procent. A to je pro Portugalce nepříjemně vysoká hodnota, na které nejsou schopni dlouhodobě setrvat. Portugalsko navíc v nebližších 3 měsících potřebuje na trzích prodat ještě dluhopisy za zhruba 250 miliard korun,“ vysvětlil Bureš ve Stalo se dnes.

To podle něj už nemusí být tak jednoduché, jako to bylo dnes s dluhopisy v hodnotě zhruba 30 miliard korun. „Může zeslábnout podpora ze strany Evropské centrální banky, zájem ze strany zahraničních investorů, na kterých jsou Portugalci závislí, protože vlastní zhruba 75 procent jejich dluhů. A mohou přijít daleko horší čísla,“ přiblížil. Portugalsko tak podle něj bude potřebovat pomoc zvenčí.

Španělsko dokáže ustát své problémy samo

Do problémů se mohou dostat i další země, zejména Španělsko. V jeho případě záleží především na stavu tamních bank. Ty totiž mají úvěry za desítky miliard eur v nemovitostním sektoru, který se prakticky zhroutil. Pokud to s sebou stáhne i banky, španělský stát se sesune s nimi.

To by podle Bureše byl pro eurozónu velký problém. „Kdyby se musela poskytnout určitá asistence Španělsku, tak by to fakticky vyčerpalo veškeré záchranné fondy, které v tuto chvíli má Evropa k dispozici,“ uvedl.

Na druhou stranu je ale podle něj potřeba říci, že situace Španělska je výrazně lepší než situace zemí, kterým se doposud muselo pomáhat. „Na evropské poměry má Španělsko relativně velmi nízký dluh, má výrazně větší konkurenceschopnost než Řecko nebo Portugalsko a při srovnání s Irskem má daleko menší problémy ve finančním sektoru. Myslím si, že Španělsko dokáže nakonec ustát své problémy samo,“ řekl Bureš.

Na co se musíme určitě připravit, je podle většiny ekonomů státní bankrot Řecka a Irska. Ekonomové se bojí, že záchrana těchto dvou zemí, na kterou už Evropa vynaložila desítky miliard eur, se nakonec nepovede.

Martin Hromádka, Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme