Portugalská vláda oznámila další drastické škrty a zvýšení daní

Portugalcům dochází trpělivost. Vláda oznámila další škrty, drastické zvýšení daně z příjmu a v úmyslu má také propustit zhruba 12 tisíc státních zaměstnanců. Všechna tato opatření jsou ale podle ministra financí Vitora Gaspara nezbytná ke stabilizaci ekonomiky a splacení půjčky od Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky ve výši 78 miliard eur. Portugalci si to však nemyslí a začínají se proti vládním opatřením vzpírat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lisabon

Lisabon | Foto: Robert Mikoláš

Na ulicích Lisabonu byste na první pohled nepoznali žádnou změnu. Plné ulice i kavárny a všude vzrušeně debatující lidé. Pokud se ale člověk do hovorů zaposlouchá, pozná, že se něco změnilo. Fotbal ustoupil do pozadí a ve stále více konverzacích je tématem číslo jedna politika. Rázem si uvědomíte, že každého z vás míjejících Portugalců se dotkly škrty vlády premiéra Pedra Coelha.

Někdo byl vyhozen z práce, jinému se snížil plat, další musí platit větší daň z nemovitosti a také z tabáku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Portugalcům dochází trpělivost s vládními škrty. V Lisabonu natáčela Silvie Třeslínová

Opatření vlády, která jdou až za požadavky portugalských věřitelů, ale Portugalcům začínají čím dál tím více vadit. O to více, když stát bere peníze pouze obyčejným lidem, jak říká v centru Lisabonu padesátiletý Pedro:

„V Portugalsku chudí chudnou a bohatí bohatnou. Vláda bere peníze těm, co jich mají málo a netroufne si na velké firmy. Lidem se zkrátka žije čím dál tím hůře.“

Podle českého ekonomického atašé v Portugalsku Petra Klímy to ale není tak úplně pravda, vláda škrtá všude.

„Je samozřejmě pravda, že zvýšení daní z příjmu fyzických osob postihne drtivou většinu pracujících, kromě asi 30 procent, kteří pobírají minimální plat okolo 500 eur. Není ale pravda, že by to bylo jediné opatření. Vláda přichází i s opakovaným zvýšením daně z kapitálu, to znamená z úroků v bankách. Tato daň byla ještě loni 21 procent, po několikerém zvýšení se teď zvyšuje na 28 procent,“ říká Klíma.

Na rozdíl od Španělů, kteří vycházejí protestovat do ulic téměř každý týden, se ale Portugalci škrtům příliš nebrání.

„Španělé se bouří více. To je pravda,“ souhlasí Pedro. „Ale i tady v Portugalsku se už lidé také bouří. Nedávno byla velká generální stávka. Lidé jsou čím dál více nespokojení, protože je vláda čím dál více okrádá,“ říká jeho kolega Manuel.

A kdy Manuel s Pedrem odhadují že škrty skončí? „Myslím že určitě do roku 2014, 2015. Ale to nikdo neví jistě.“ „Čas vlády bude velmi krátký, a to hlavně pokud bude ubližovat chudým.“

Podle analytiků ale pouhá změna vlády Portugalcům od ekonomického utrpení bohužel nepomůže. Portugalsko víc než kdy jindy potřebuje nastartovat ekonomický růst.

Silvie Třeslínová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme