Portugalská vláda se dohodla s opozicí na škrtech v rozpočtu

Portugalská menšinová vláda se o víkendu dohodla s opozicí na úsporném rozpočtu na příští rok. Skončily tak bezmála měsíc trvající spory, které ohrožovaly jak politickou, tak i finanční stabilitu země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalská republika

Portugalská republika | Foto: Emanuel Macoun

Deficit portugalského rozpočtu loni dosáhl úrovně 9,3 procenta. Letos to má být podle vlády 7,3 a v příštím roce 4,6 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj v Portugalsku zhodnotil pro Rádio Česko ekonom Jan Bureš

Tento ambiciózní plán je podle ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše realizovatelný, nicméně je třeba počkat na schválení konkrétních reformních kroků.

„Vzhledem k tomu, jak dopadlo úsilí portugalské vlády v tomto roce, kdy přes deklarovaný cíl za prvních devět měsíců rozpočet nevykázal žádné zlepšení, naopak oproti minulému roku se dál zhoršuje, tak úplně chápu obavy investorů, že tyto cíle nevnímají jako úplně kredibilní. Obecným deklaracím už zkrátka nevěří,“ upozornil Bureš.

Kvůli obávám z pádu vlády investoři v poslední době žádali za půjčky Portugalsku, o jehož možném bankrotu se po problémech Řecka hodně diskutovalo, čím dál vyšší prémie.

Uklidnění kolem Portugalska pomůže i dalším státům

Pokud vládní návrhy spojené s rozpočtem na příští rok projdou tento týden parlamentem, měla by se situace prozatím uklidnit, míní Bureš:

„Navrhované reformy, ať se týkají DPH, zvýšení daně z příjmu právnických osob nebo snížení platů ve státní sféře, jsou samy o sobě konkrétní kroky, které by měly přinést úspory v hodnotě zhruba 1,5 procenta HDP. To může být pro investory v tuto chvíli zárukou, že se Portugalsko vydává správným směrem."

Bureš doplnil, že z lepšího vývoje kolem Portugalska mohou profitovat i další členové Evropské měnové unie, kteří mají problémy s veřejnými financemi.

„Očekávám, že zejména na irských dluhopisech může být vidět jistý pozitivní dopad. Nebude to mít dopad na obchodování s řeckými dluhopisy, tam je situace specifická tím, že Řekové mají uzavřenou dohodu s Mezinárodním měnovým fondem a dluhopisy reagují na trochu jiné faktory, “ uzavřel ekonom.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme