Portugalsko dostane pomoc jen, když slíbí tvrdé reformy

Portugalsko může počítat s mezinárodní pomocí jen, když provede tvrdé reformy své ekonomiky. Prohlásila to francouzská ministryně financí Christiane Lagardeová. Zadlužení Portugalci požádali o pomoc ve středu večer. Jejich žádost proberou ministři financí států Evropské unie už zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko

Portugalsko | Foto: OsvaldoGago

Evropská komise a další instituce už ale daly najevo, že Portugalsko může počítat s podporou, v rámci záchranného mechanismu eurozóny. Že ministři financí půjčku schválí si myslí i Jiří Malý, ředitel Institutu evropské integrace při brněnské Newton College:

Přehrát

00:00 / 00:00

O portugalském dluhu mluvil v Ozvěnách dne Jiří Malý, ředitel Institutu evropské integrace při brněnské Newton College

„Přes vládní dluhy jsou jednotlivé země dosti propojeny, hlavně tedy přes finanční sektor. Například španělské banky v současné době drží zhruba jednu třetinu portugalského dluhu. I Španělsko na tom není zcela dobře, což znamená, že když se pomůže Portugalsku, určitě se pomůže i španělskému bankovnímu sektoru. Tohle bude levnější řešení, než kdyby se ponechalo v problémech Portugalsko a následovaly další problémy, například Španělska.“

Ohledně výše půjčky se spekuluje o 75 miliardách eur. Toto číslo alespoň nedávno uvedl předseda euroskupiny – lucemburský premiér Jean Claude Juncker. Do Lisabonu by se měla co nejdříve vydat mise zástupců Evropské komise a Evropské centrální banky. Budou dojednávat podmínky, za kterých Portugalsko půjčku ze záchranného mechanismu dostane.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku ministrů financí sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

Unie bude ale po Portugalcích zřejmě požadovat uvolnění pracovního trhu nebo další snížení státních výdajů. K podobným změnám se museli zavázat i Řekové a Irové, kteří o pomoc požádali už loni.

„Na občany Portugalska čekají další škrty nad rámec toho, co už přijala portugalská vláda – snižování mezd, snižování důchodů, například reformy pracovního trhu. To znamená usnadnění propouštění tak, aby portugalská ekonomika mohla časem znovu růst, protože to je hlavní portugalský problém. Portugalsko mluví o tzv. ztracené dekádě. V posledním desetiletí Portugalci ekonomicky stagnují, i proto se dnes dostali na samý okraj státního bankrotu,“ vysvětluje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska.

Úsporná opatření Portugalce neminou

Podle Malého budou muset Portugalci pod mezinárodním tlakem přijmout tvrdší opatření, než jaká chtěl zavést odcházející premiér José Sócrates: „Do záchranného mechanismu nejsou zapojeny jenom země eurozóny, ale také Mezinárodní měnový fond, který také poskytuje část prostředků. Požadavky Mezinárodního měnového fondu na dlužící země jsou vždy velmi tvrdé, takže si myslím, že úsporná opatření budou ještě tvrdší než, která Portugalci odmítli dosud zavádět.“

Problémem Portugalska jsou totiž navíc i blížící se volby. Současná vláda je v demisi a nemá tak k reformám jasný mandát. O konkrétní podobě půjček pro Portugalsko budou šéfové státních pokladen zemí sedmadvacítky jednat na neformální schůzce v Gödölö poblíž Budapešti. Nedá se ale očekávat, že by rozhodli tak brzy. Unie totiž musí spolu s Mezinárodním měnovým fondem nejdřív posoudit stav portugalské ekonomiky.

Portugalsko se dostalo do finanční tísně potom, co prudce vzrostly úroky, za které si muselo půjčit další peníze na světových trzích.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme