Portugalsko je na pokraji bankrotu, bez pomoci se neobejde

Zadlužené Portugalsko se neobejde bez zahraniční pomoci. To, co už dlouho předpovídají finanční trhy, teď přiznali i portugalští politici. Úroky z portugalských dluhopisů se dostaly na nové rekordy. Země dnes prodala krátkodobé dluhopisy za úrok přesahující 5,7 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů | Zdroj: ČTK

Investoři už nevěří, že by Portugalci svoje dluhy dokázali splatit. Proto jim jsou ochotni půjčovat jen za obrovský úrok, který si Portugalsko nemůže dovolit. Jedinou cestou je tedy žádost o pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Přiznal to i ministr financí Fernando Teixeira dos Santos. Současná vláda je ale v demisi a podle svých slov nemá k žádosti o pomoc mandát. To ale zpochybnil prezident Aníbal Cavaco Silva.

V zemi se začátkem června uskuteční předčasné volby. Podle analytiků Portugalsko vydrží bez pomoci maximálně do poloviny června, pak už ale žádost o pomoc odkládat nemůže.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme