Portugalsko je už jen krok od státního bankrotu

Ratingová agentura Standard & Poor's srazila hodnocení hned dvěma zemím najednou. Rating Řecka klesl o dva stupně a agentura nevyloučila další snížení, pokud Eurostat reviduje vývoj řeckého deficitu veřejných financí za loňský rok k horšímu. Portugalský rating klesl o jeden stupeň. Agentura své kroky v obou případech zdůvodnila vyšší pravděpodobností restrukturalizace, při které utrpí věřitelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalský prezident Anibal Cavaco Silva (vlevo) a parlamentní mluvčí Jaim Gama.

Portugalský prezident Anibal Cavaco Silva (vlevo) a parlamentní mluvčí Jaim Gama. | Zdroj: Reuters

Agentura Standard and Poor's snížila rating Portugalska na stupeň BBB minus, s negativním výhledem. Podle agentury je Portugalsko jediný stupeň nad neinvestičním statutem. Pokud agentura ještě sníží portugalský rating, pak celá řada bank, důchodových fondů a dalších investorů nebude smět nakupovat portugalské dluhopisy podle svých pravidel.

Portugalci už by neměli z čeho financovat svoje dluhy, schodek státního rozpočtu, nebylo by za co platit důchody. Portugalské banky už by si nemohly půjčovat hotovost od Evropské centrální banky.

Spekulace o tom, že budou muset Portugalci stejně jako Řekové požádat o mezinárodní pomoc, jsou nyní jistotou.

Pro tento případ má Evropská unie záchranný balíček, který platí do roku 2013. Teoreticky se v balíčku nachází až 440 miliard eur. Pomoc Portugalsku se bude pohybovat mezi 70 až 80 miliardami eur. Výměnou za půjčky se bude muset portugalská vláda zavázat k velmi tvrdým škrtům.

Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme