Portugalsko ochromila generální stávka

V Portugalsku je dnes generální stávka. Zavřené zůstávají některé školy, řada nemocnic funguje jen jako o víkendu. V Lisabonu ani Portu nejezdí metro a v depu zůstává i část autobusů a vlaků. Odboráři tak protestují proti vládnímu úspornému rozpočtu na rok 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko. Lisabon

Portugalsko. Lisabon | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Zvyšuje se DPH, platy státních zaměstnanců se krátí až o desetinu, méně dostanou i města a obce. Zmrazí se důchody bude se privatizovat a zavádí se nová bankovní daň. To jsou hlavní změny, které vládní socialisté prosadili po dohodě se středo-pravicovou opozicí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Davida Koubka ze stávkujícího Lisabonu

„Jediné, co vláda v této situaci může dělat, je snížit deficit a přitom zachovat sociální spravedlnost a neudusit hospodářský růst," řekl Radiožurnálu ekonom Pedro Lains.

„Mnoho vrstev v portugalské společnosti není spokojeno s tím, co se děje v politice. A stávka je jedním ze způsobů, jak tento protest vyjádřit,“ vysvětluje Joao Vieira Silva, který v portugalské tripartitě zastupuje zájmy malých a středních podnikatelů. Podle něj je stávka předzvěstí brzkých změn na politické scéně.

K protestu se přidala i řada menších odborů. „Stávky se zúčastní přes 80 procent zdejších učitelů. Škola bude zavřená,“ říká odborový předák na jedné z lisabonských základek Francisco Janeiro.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci ve stávkujícím Portugalsku mluvil ve Světě o deváté Rádia Česko David Koubek

Normálně nefungují ani nemocnice. Portugalské dráhy vypravily jen ty vlaky, které podle pravidel o minimální službě musejí. Městská doprava ale povinné spoje stanovené nemá - v Lisabonu ani Portu tak nejezdí metro. Aerolinky musely zrušit asi pět set letů. Protestují například i soudci, herci nebo popeláři. Velké demonstrace se ale nečekají.

Portugalsko. Lisabon | Foto: David Koubek

Někteří lidé ovšem považují protest za zbytečný. Na krácení platů státních zaměstnanců nebo zvýšení DPH se totiž už vládní socialisté dohodli s hlavní opoziční stranou. A stávka tak na úsporném balíčku nic nezmění.

Portugalský stát musí šetřit, aby i nadále mohl splácet svůj dluh. Přestože je na tom lépe než Řecko a Irsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Portugalsku je zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek (16h00).

Finanční trhy se kloní k tomu, že i Portugalsko nakonec dřív nebo později bude muset požádat o půjčku z evropských stabilizačních mechanismů a od Mezinárodního měnového fondu - i když to bude o desítky miliard eur méně.

David Koubek, Katarína Brezovská, Jan Piroch, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme