Portugalsko se zadlužuje rychleji, než se tamní vláda domnívala

Portugalsko se zadlužuje rychleji, než se lisabonská vláda domnívala. Experti Evropské unie po finančním auditu upravili portugalský schodek rozpočtu o půl procenta směrem vzhůru. Deficit zadlužené země je nyní 9,1 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko - Portugalský ministr financí Fernando Teixeira Dos Santos (vpravo) s guvernérem portugalské centrální banky Carlosem Costou.

Portugalsko - Portugalský ministr financí Fernando Teixeira Dos Santos (vpravo) s guvernérem portugalské centrální banky Carlosem Costou. | Zdroj: Reuters

K číslu 9,1 došli kontroloři z Evropské centrální banky a z Mezinárodního měnového fondu, kteří přímo na místě prověřují chatrné portugalské účetnictví už týden. Portugalská vláda přitom plánovala pro letošní rok schodek kolem 7 procent. Země se nachází v politické krizi.

Premiér José Sokrates v březnu neprosadil v parlamentu úsporná opatření a rezignoval.

Portugalsko je třetí evropskou zemí, která se dostala do takzvané dluhové pasti. Proto požádala Evropskou unii o finanční pomoc. Bez ní by této zadlužené zemi hrozil státní bankrot, podobně jako Řecku a Irsku.

Pavel Polák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme