Portugalsko šetří, místní školy možná budou bez proudu

Školy v Portugalsku kvůli vládním úsporám možná nebudou mít na elektřinu. Varuje před tím šéf tamního sdružení ředitelů. Veřejné instituce v zemi totiž budou mít menší rozpočet, zdraží se zároveň plyn i elektřina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaje se šplhají do strmých ulic Lisabonu, města mezi sedmi kopci

Tramvaje se šplhají do strmých ulic Lisabonu, města mezi sedmi kopci | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Od října se DPH na oba zdroje energie v Portugalsku zvýší ze 6 na 23 procent. Je to jedno z mnoha opatření, kterými chce nový kabinet zalátat státní rozpočet. O peníze bojují i univerzity. Rektoři píší ministrovi školství, že už nemají kde šetřit.

Portugalsko bylo po Irsku a Řecku třetí zemí eurozóny, která se před bankrotem musela zachránit půjčkou od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Pravicová koalice, která v zemi vládne od konce června, zavádí ještě přísnější úspory, než podle podmínek mezinárodní půjčky musí. Ekonomové ale varují, že to nemusí být nic platné, pokud se v Portugalsku nepodaří nastartovat hospodářský růst.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme