Portugalsko si ze zadlužených zemí eurozóny vede nejlépe

Portugalsko může dostat další splátku pomoci ze záchranného fondu eurozóny. Ze zadlužených zemí platících eurem si zatím počíná nejlépe při zavádění ozdravného programu. Ministři financí zemí eurozóny proto schválili vyplacení další části záchranné půjčky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lisabon

Lisabon | Foto: Robert Mikoláš

Portugalsku schválila eurozóna minulý rok na jaře úvěr 78 miliard eur. Peníze z něj se ale uvolňují postupně podle toho, jak země zavádí úsporná opatření a reformy.

Schválili jsme výplatu 800 milionů eur. Pro Portugalsko ale budou k dispozici celkem 4 miliardy a 300 milionů, když se k tomu přidají ještě 2 miliardy ze záchranného balíku Evropské komise a zbytek od Mezinárodního měnového fondu. Ten bude o uvolnění peněz rozhodovat na konci října. Oznámil to šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Portugalsko totiž dobře plní své domácí úkoly. To při posuzování situace Řecka a Španělska museli ministři z eurozóny přiznat, že je sice znát určitý pokrok v reformách, ale chce to víc snahy.

Pavel Novák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme