Portugalsko zpřísňuje pracovní pravidla. Už žádné 5denní víkendy

Portugalsko se snaží nastartovat ekonomiku, a mění tak pracovní pravidla. Vláda se snaží dostat zemi z recese a také z dluhové krize, což se jí bez lepšího výkonu hospodářství nepodaří. A k tomu mají napomoci i lepší výkony pracovní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko. Lisabon

Portugalsko. Lisabon | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Pravicová vláda premiéra Pedra Passose-Coelha navrhuje například to, že když zaměstnanec bude v práci chybět před svátkem nebo volným dnem či po nich, tak přijde ne o jednu, ale hned dvě denní mzdy.

Ruší se i možnost získat tři dny navíc k běžné dovolené pro zaměstnance, kteří v práci jinak nechybí a nejsou nemocní. Možné už ani nebudou takzvané můstky, kdy mnohé podniky protáhly víkend, pokud svátek vyšel na středu nebo na čtvrtek. V Portugalsku byly v takových dnech často zavřené celé podniky.

Nová pravidla se nelíbí odborům, a to dokonce tak, že u jednacího stolu až do konce vydržela pouze jedna odborová centrála, UGT. Odbory protestují i proti zrušení čtyř státních svátků, které už vláda prosadila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových pracovních pravidlech v Portugalsku mluvil ve Světě o druhé David Koubek ze zahraniční redakce

Podle odborů by vláda měla k nastartování ekonomiky využít hlavně prorůstává opatření, to si ale zadlužené Portugalsko nemůže dovolit, protože na prorůstová opatření ve formě nějaké fiskální expanze nemá peníze.

Portugalce ale čekají i další změny, které mají pomoci vylepšit hrubý domácí produkt. Jde o klasické recepty z kuchařek pravicových reforem, jako zvýšení produktivity práce například flexibilitou pracovního trhu, konkrétně snadnějšího propouštění.

Odstupné pro zaměstnance má být nižší a zároveň se rozšíří důvody pro oprávněné propuštění. Mezi ně má nově patřit například nízká produktivita pracovníka nebo nekvalitní práce. To by zároveň mělo umožnit firmám lépe reagovat na hospodářský vývoj a snadněji nabírat nové zaměstnance, když je výhled na ekonomický růst.

Vláda se už dříve pokusila nastartovat portugalskou ekonomiku tím, že přidala každý den půl pracovní hodiny navíc. S tím samozřejmě odbory také nesouhlasí a požadují, aby to bylo skutečně dočasné opatření, jak vláda plánovala, tedy na 2 roky. Když se nyní budou měnit v neprospěch zaměstnanců další podmínky, chtějí, aby se délka pracovní doby vrátila na původní úroveň

Tato půlhodina navíc se ovšem nelíbí ani podnikatelům, konkrétně Svazu obchodu a služeb. To, co vláda navrhuje nyní, tedy flexibilizace pracovního trhu a snížení počtu svátků, je podle něj lepší a čistší řešení.

David Koubek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme