Portugalsku investoři nevěří. Nechtějí jeho dluhopisy

Portugalsku se nepovedlo na trhu udat nově vydávané dluhopisy. Investoři tím včera dali jasně najevo, že pochybují o schopnosti země plnit své závazky. Nenalákala je přitom ani vidina slušných výnosů, které jim Lisabon nabídnul.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podobně jako dluhovou krizí postižené Portugalsko pak dopadlo i Německo, kterému se také nepovedlo prodat dluhopisy v plánovaném objemu.

Zatímco o úspěchu portugalských dluhopisů se pochybovalo, výsledek německé aukce se může zdát překvapivý. Německo navíc selhalo letos už potřetí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Šindel na Rádiu Česko analyzoval neúspěch Portugalska a Německa na dluhopisovém trhu

„V případě Německa se jednalo o emisi dlouhodobého dluhopisu se splatností třiceti let, což je specifický segment dluhopisového trhu. Nižší poptávka tak spíše reflektuje nějaké strukturální aspekty než problematiku spojenou se státními financemi,“ vysvětlil ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Opakovaná neschopnost udat na trhu dlupisy v plánovaném objemu ale může hospodářskou situaci Německa negativně ovlivnit.

„Pokud by takovéto neúspěchy v Německu pokračovaly, pravděpodobně by to přineslo zvýšenou nervozitu do německých bank, což by se odrazilo i v úvěrovém poskytování a mělo negativní dopad na ekonomiku,“ pokračoval Šindel.

Nezájem o portugalské dluhopisy zase může komplikovat snahy o stabilizaci portugalské ekonomiky. Nicméně podle Šindela je spíše nepravděpodobné, že země bude muset podobně jako Řecko požádat svět o pomoc:

Portugalsko je zatím od Řecka daleko

„Když se ale nebude Portugalsko držet svých závazků ohledně fiskální konsolidace, tak je to možné. V současnosti trhy oceňují portugalské dluhopisy mnohem výraznější kreditní prémií níže než řecké dluhopisy. Ačkoliv portugalské dluhopisy vynášejí o něco více než české, tak je to třeba méně než u polských dluhopisů. Otázkou jsou spíše země typu Španělska, které v současnosti nese výnosy pravděpodobně nižší, než by si zasluhovala jejich fiskální situace v porovnání s ostatními státy eurozóny.“

Dluhopisy se splatností v roce 2019 investorům včera nabídlo i Česko. Výnos v aukci nakonec dosáhl úrovně 3,8 procenta a byl tak nejnižší v historii.

„Jedná se o výnos v aukci. Samotný výnos desetiletých dluhopisů byl už v historii nižší. Například ve druhém čtvrtletí dluhopisy nesly 3,6 procenta. Stále se ale jedná poměrně o úspěch. Poptávka po dluhopisech výrazně převažovala nad nabídkou. Reflektovalo to situaci relativně zdravé fiskální situace v České republice v porovnání s ostatními státy. Možná hraje roli i příchod nové vlády,“ upřesnil ekonom.

Jak potvrdily i včerejší aukce, o dluhopisy evropských zemí je mezi investory stále malý zájem, což může znamenat hrozbu pro evropskou ekonomiku a její oživení.

„Pokud by nezájem přetrvával, přineslo by to negativní vlivy na euro. Je otázka do jaké míry nižší poptávka po evropských dluhopisech může reflektovat nižší poskytování likvidity ze strany ECB,“ dodal Šindel.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme