Posílení irácko-českých obchodních vztahů je hlavní náplní irácké delegace v Praze

Rozvoj hospodářských a kulturních vztahů mezi ČR a Irákem, posilování spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti a také aktuální situace v regionu. O těchto tématech přijíždí do Prahy jednat irácká vládní delegace, v jejímž čele stojí premiér Núrí Málikí . Členy irácké vlády bude doprovázet také početná podnikatelská delegace. Mluvit by se mělo i o odprodeji bitevníků L-159 pro irácké vojenské letectvo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký premiér Núrí Málikí

Irácký premiér Núrí Málikí | Foto: Carolyn Kaster | Zdroj: ČTK

Česká republika má s Irákem dlouhodobě kladnou obchodní bilanci, statistice vývozu do Iráku tradičně dominují strojírenské výrobky. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba na Rádiu Česko upozornil, že obrovským potenciálem pro české firmy je irácký petrochemický průmysl.

Ve hře je mimo jiné modernizace rafinérie a také stavba čtyř nových rafinérii. „Myslím, že je to velmi reálné, v této chvíli o výstavbě dvou rafinérii jednáme. Projekty v ropné oblasti irácká strana velmi potřebuje, protože tvoří velký základ jejich ekonomiky. Už firmy z bývalého Československa řadu takovýchto projektů v I Iráku realizovaly a mají tam s nimi dobré zkušenosti. To vytváří dobrý základ pro to, abychom uspěli,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Doplnil, že k realizaci projektu bylo vytvořeno společné konsorcium českých firem, které předkládaly konkrétní nabídky. „Podpora projektu byla zařazena také na loňské jednání premiérů při návštěvě Petra Nečase v Iráku. A na irácké straně je v této chvíli, aby vybrala dodavatele,“ uvedl.

„Právě dnes budeme na společném jednání definovat, jestli je nabídka českých firem vyhovující. Máme samozřejmě zajištěno financování takovýchto projektů prostřednictvím České exportní banky. A chceme slyšet od irácké strany nějaký termín, do kdy by mělo být o výběru dodavatele rozhodnuto,“ přiblížil ministr Kuba.

K tématům dnešních jednání bude patřit také odprodej L-159, o kterém se vedou česko-irácká jednání už více než rok. V lednu irácký zájem o české letouny potvrdil irácký ministr obrany Saadún Dulajmí, který byl na návštěvě v Praze.

Redaktor Jaromír Marek ze zahraniční redakce Radiožurnálu v této souvislosti připomněl, že pro irácké piloty není L-159 neznámou značkou. V dobách vlády Saddáma Husajna na letounech z Aera Vodochody trénovali.

Jaromír Marek, Martina Mašková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme