Posílení juanu by mohlo pomoci i české ekonomice

Čínská měna juan se opět stává terčem ostré kritiky. Jak většina ekonomů a politiků tvrdí, její uměle podhodnocený kurz působí problémy mnohým národním ekonomikám i globálnímu hospodářství jako celku. Díky slabému juanu jsou totiž čínské výrobky levné na světových trzích. Zároveň kurz čínské měny komplikuje snahy zahraničních firem prosadit se na čínském trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Právě proto se Peking před zítřejším summitem Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří dostává pod soustředěný tlak. Na ten už čínská vláda v průběhu týdne zareagovala příslibem, že svou národní měnu nechá v nejbližší době posílit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posilování juanu mluvil na Rádiu Česko ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš si ale myslí, že Peking nepřestane kontrolovat kapitálové toky: "Spíše se domnívám, že pokud se Čína k něčemu rozhodne, tak to bude velice pozvolné posilování v tempu maximálně okolo 4 až 5 procent za rok. Věřím tomu, že nakonec se k něčemu rozhodne, protože tlak je více soustředěný a po posílení juanu už nevolá pouze Evropa s Amerikou, ale i sousední země, které slabým juanem strádají a jejich konkurenceschopnost je tím ohrožena."

Podle ekonoma by posílení juanu napomohlo i české ekonomice: "Posílení juanu je výhodné pro většinu evropských zemí a může přispět k narovnání určitých nerovnováh, které v globální ekonomice v dnešní době jsou," vysvětluje Bureš.

"Mezi Čínou a Českem by to určitě posílilo pozici českých exportérů. Silnější juan by zlevnil české zboží na čínském trhu. Čína začíná být čím dát tím důležitějším trhem pro české exportéry. Na druhou stranu bude vždy alfou a omegou českého hospodářství trh eurozóny, takže úplně zásadní věc pro českou ekonomiku to není," dodává ekonom Poštovní spořitelny.

Dopad pohybu juanu na českou korunu by navíc byl nepřímý a krátkodobý: "Jakékoliv dopady na českou korunu by byly nepřímé a šly by přes kurz eura a dolaru," vysvětluje Bureš.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme