Posilování koruny brání ČNB dva roky. Prospívá to především exportérům

Už dva roky se kurz české koruny na devizovém trhu neřídí nabídkou a poptávkou. Na uzdě ho drží Česká národní banka, která od listopadu 2013 intervenuje proti české měně, aby se její kurz nedostal pod 27 korun za euro. Jejímu posílení brání prodejem korun a nákupem cizích měn. Na intervence už vydala 330 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Singer, guvernér ČNB

Miroslav Singer, guvernér ČNB | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Kdy centrální banka intervence ukončí, zatím není jasné. „V tuto chvíli se zdá s prognózou, kterou máme, pravděpodobné, že se exit odehraje někdy kolem konce příštího roku,“ odhadl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Kvůli intervencím museli spotřebitelé zaplatit víc třeba zahraniční zájezdy, nákupy v cizině nebo dovážené zboží.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČNB posílení koruny pod hranici 27 za euro brání už dva roky. Jak se intervence v české ekonomice projevily, zjišťoval Jaroslav Skalický

„Zdražení se většinou pohybovalo na úrovni kurzového rozdílu a dotklo se prakticky všech segmentů. Ve svém důsledku však nebylo pro zákazníky nijak citelné,“ řekla Šárka Jakoubková ze společnosti Alza.cz.

„Výrobci následně zásobili trh novými modely s lepšími parametry, zlevnili modely starší,“ dodala.

Hlavně větší firmy v Česku si tak kroky ČNB pochvalují. Pomohly především k vyšším ziskům exportérů.

„Bylo to 25 miliard pro bilanci zahraničního obchodu a 240 miliard jenom pro exportéry za loňský rok,“ spočítal místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Podle ekonoma poštovní spořitelny Jana Bureše je celkový dopad intervencí na české hospodářství lehce pozitivní.

„Především exportéři, kteří jsou páteří české ekonomiky, především z hlediska zaměstnanosti v řadě regionů, z tohoto opatření ČNB těží. Není to nicméně zásadní faktor jejich úspěchu.“

„Negativní dopad intervencí v podobě nárůstu cen dováženého zboží je, myslím si, marginální, protože inflace zůstává do dnešní doby velice nízká,“ doplnil.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme