Posilující švýcarský frank prodražil Polákům hypotéky

Pro statisíce Poláků je nejsledovanější informací posledních dnů kurz švýcarského franku. Ten vůči polskému zlotému výrazně posiluje a Poláci, kteří si vzali před lety hypotéku právě ve švýcarské měně, teď musejí splácet mnohonásobně více. Politici dokonce přijali nový zákon, který by měl situaci alespoň částečně řešit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské franky

Švýcarské franky | Foto: Kateřina Křenová

Na 750 tisíc Poláků má hypotéku nebo úvěr na bydlení právě ve švýcarských francích. Před lety to byl v Polsku velmi výhodný, a proto populární způsob půjčky. Frank dnes ale téměř denně láme rekordy.

Mnozí Poláci proto propadají panice a zpravodajské weby a televizní kanály pravidelně několikrát denně informují o aktuálním kurzu švýcarské měny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Petr Vavrouška přibližuje obavy Poláků

„Když si někdo před lety bral hypotéku ve francích, tak byl kurz 2,3 zlotého. Včera v noci padl nový rekord a dnes se platí za frank až 4 zloté. To znamená, že když si někdo vzal před lety půjčku v přepočtu za milion a půl korun, tak dnes musí bance splácet 3 miliony,“ vysvětluje varšavský zpravodaj Radiožurnálu Petr Vavrouška.

Kvůli silnému franku dokonce politici přijali ve velmi krátkém čase nový zákon, který má ulehčit statisícům lidí splácejících půjčky.

Podle něj budou mít Poláci možnost přinést do banky vlastní franky, které si nakoupí někde levněji, například ve směnárně. Vyhnou se tak vysokým poplatkům, které jim banky účtují při převodu cizích měn na zloté.

Názory odborníků na nový zákon se ovšem různí. Podle některých se splátka o několik procent sníží a lidé ušetří alespoň trochu.

Podle jiných ale zákon nic neřeší, protože díky němu vydělají především majitelé směnáren. Hrozí totiž, že směnárníci teď spekulativně zvýší kurz franku.

Zdenka Turková, Petr Vavrouška, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme