Poskytovatelé půjček mají nový trik. Navzdory novele zákona o spotřebitelských úvěrech

Opatření, které mělo ochránit klienty nebankovních společností, je může přivést do ještě větších problémů. Součástí novely zákona o spotřebitelských úvěrech, která vstoupila v platnost na konci února, je zákaz používání směnek pro krytí těchto úvěrů. Poskytovatelé půjček už ale nařízení umí obejít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Novela zákona směnky zakázala, protože je úvěráři často přeprodávali nebo je uplatňovali i po vyrovnání dluhu.

Klienti si totiž, aniž by si to často uvědomovali, podpisem směnky vlastně vytvořili druhý finanční závazek, který je nezávislý na tom, zda vyrovnali své původní závazky. Množily se tak případy, kdy i řádně platící klienti přišli o majetek – a to v souladu se zákonem.

Po zákazu používání směnek k jištění úvěrů si ale nebankovní poskytovatelé půjček našli nový způsob, jak dosáhnout krytí dluhů majetkem. Podle advokáta Jana Rotha se paradoxně jedná o ještě nebezpečnější praktiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Zuzana Vlčková se zajímala o nový trik některých poskytovatelů půjček

„Směnka umožňuje věřiteli sice ve zjednodušeném řízení, ale stále ještě v soudním řízení, uplatnit nároky proti dlužníkovi. Zatímco notářský zápis zajišťuje věřiteli možnost bez jakéhokoli soudního řízení proti dlužníkovi požádat o nařízení exekuce,“ vysvětluje.

V praxi to znamená, že u nebezpečného krytí směnkou měl klient alespoň chabou možnost bránit před soudem svůj majetek. Notářské zápisy s přímou vykonavatelností jdou ovšem rovnou k exekutorovi.

„Notářský zápis je natolik specifická situace, kdy bych žádnému z posluchačů nedoporučil, aby něco takového podepsal bez kvalifikované konzultace s právním zástupcem. Efekt notářských zápisů s přímou vykonavatelností vidím spíše v oblasti obchodního práva, kdy jsou takto zajišťovány závazky z obchodního styku mezi profesionály. Ale přiznávám, že u běžných spotřebitelů jsou zkušenosti s notářskými zápisy spíše špatné,“ dodává Roth.

Pokud tedy někdo přece jen z jakéhokoli důvodu k podpisu notářského zápisu s přímou vykonavatelností přistoupí, měl by trvat na přesné definici závazku a okolností, kdy může být dokument použit.

Podíl nesplacených úvěrů na celkových úvěrech 2007 - 2012 | Foto: ČTK

Zuzana Vlčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme