Poslanci budou hlasovat o zvýšení porodného

Sněmovna by měla rozhodnout o osudu vládního návrhu, který chce rodičům většiny prvňáčků dát tisícikorunu na nákup školních pomůcek. Proti jsou občanští demokraté, kteří tvrdí, že jde o nekoncepční postup a že se kabinet snaží uplácet voliče. Do původní verze předlohy navíc ve sněmovně přibyl i návrh na zvýšení porodného. Pokud uspěje, zvedne se porodné od nového roku na dvojnásobek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozenec

Novorozenec | Foto: Jiří Hošek

Podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha z ČSSD by tak stát více podporoval už první dítě v rodině. "Je to jeden z kroků, který by měl podpořit i porodnost, protože náklady s prvním dítětem jsou významné, protože mnohé věci, které si člověk při prvním dítěti pořídí, použije při dalších dětech. To první rozhodnutí je vždy zásadní," řekl ministr.

Komunisté podle šéfa svého poslaneckého klubu Pavla Kováčika předlohu podpoří. Nejen kvůli příspěvku pro žáky prvních tříd, ale také souhlasí s vyšším porodným.

Přesto si Kováčik dokáže představit lepší řešení, a to jakousi progresivní sazbu. "To znamená na každé druhé a další dítě ještě větší zvýšení. Ale je třeba si uvědomit, že více dětí se nebude rodit jenom proto, že je vyšší porodné. Rodiče také musejí mít jistotu, že (děti) mohou vystudovat a po vystudování se uplatnit," dodal poslanec.

Pokud sněmovna novelu zákona o státní sociální podpoře schválí, porodné se od ledna příštího roku zvedne na dvojnásobek, tedy na 17 500 korun. Poslanci by o novele zákona o státní sociální podpoře měli hlasovat nejspíš ve středu.

Lucie Husárová 1, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme