Poslanci budou jednat o novém způsobu výplaty sociálních dávek

Poslanci vládních stran budou hledat kompromis nad způsobem fungování karet na výplatu sociálních dávek. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od ní slibuje výrazné úspory. Nový způsob výplaty by měl sociální dávky zpřehlednit a omezit jejich zneužívání. Karta by mohla fungovat od příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Vacek (Věci veřejné)

Martin Vacek (Věci veřejné) | Foto: Filip Jandourek

Teď stojí každá složenka dvacet korun. Celkem by mohlo být vydaných téměř milion 900 tisíc těchto karet. Lidé by je dostali zadarmo.

Předseda sněmovního výboru pro sociální politiku Martin Vacek z Věcí veřejných čeká diskuzi nad možností prověřovat, co si lidé za peníze na kartě kupují.

„V první fázi se samozřejmě mluví o úsporách státu, na druhé straně je tady riziko zásahu do osobních práv. Ministerští úředníci budou muset obhájit svůj záměr, protože tak, jak je dneska předkládán, skutečně může mít občan pocit, že bylo zasahováno do jeho osobních práv,“ říká Martin Vacek.

„Dnes je zaběhaný systém, kdy občan pro sociální dávky dochází na pracoviště obcí. Je zvyklý na svého pracovníka, se kterým mluví o své životní situaci, do které se často nedostal vlastní vinou. V tuto chvíli návrh, který hovoří o tom, že výplatní místo má být na pracovním úřadě, je naprosto nepřijatelný, jestliže by mělo dojí k přetrhání těchto vazeb,“ vysvětluje Vacek.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka teď ale záleží na tom, jak se k návrhu postaví zákonodárci:

„Výběrové řízení by mělo být ukončeno na konci srpna a poté během několika málo týdnů bychom ho měli vyhodnotit. Samozřejmě bude také záležet na tom, jak bude postupovat legislativní proces.V každém případě cíl směřujeme k lednu příštího roku, kdy by systém měl naběhnout.“

Václava Marešová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme