Poslanci budou rozhodovat o snížení spotřební daně u piva

Poslanci by dnes měli posoudit senátorský návrh na snížení spotřební daně u piva na úroveň před prvním lednem. Její zvýšení o třetinu v rámci vládního úsporného balíčku kritizují hlavně malé pivovary.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo. Ilustrační foto.

Pivo. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Vyšší daň zvedla cenu piva o padesát haléřů až korunu na půllitru. Malé pivovary argumentují tím, že kvůli dlouhodobým smlouvám s obchodními řetězci nemohou zvýšit ceny, a tak náklady na zvýšení spotřební daně ponesou samy.

Podle generálního ředitele pivovarnické skupiny K Brewery Zdeňka Radila mají obavy o svou existenci.

"Řetězec vám nedovolí cenu zvýšit ani o tu spotřební daň a některé z těchto pivovarů skutečně jedou už teď na nákladech, takže se dostanou pod náklady a může to pro ně znamenat i konec," varoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý v Ranním interview Radiožurnálu

Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý v Ranním interview Radiožurnálu upozornil, že obor pivovarnictví už v loňském roce zasáhla krize spojená s úbytkem turistů a klesající spotřebou piva.

"A do této nepříznivé situace ještě přichází dramatické zdražení spotřební o 33 procent, což je skutečně veliká rána," řekl Veselý.

Ministerstvo financí senátorský návrh na navrácení spotřební daně na úroveň před prvním lednem odmítá. Od zvýšení daně očekává až jednu miliardu korun za rok.

Iniciativa bez podpory ODS i ČSSD

Novela zákona o spotřební dani s pozměňovacím návrhem Senátu zřejmě nebude mít podporu u občanských demokratů. Radiožurnálu to potvrdil poslanec ODS Michal Doktor.

"Není možné riskovat v době, kdy je ohrožena stabilita veřejných financí, zejména tedy příjmová strana státního rozpočtu, přijetí senátního návrhu, tedy snížení spotřební daně na pivo tak, jak je navrženo."

"Jakkoliv chápu rozhořčení výrobců piva, kteří se cítí znevýhodněni na českém trhu, protože pivo je u nás zdaňováno daleko více než víno," dodal Doktor. A podobně mluví i místopředseda ČSSD Milan Urban.

"Já argumenty pivovarníků chápu, ale řešit deficit, který je veliký, musíme. A tohle jde proti. Možná, že na to někdy přijde doba, ale teď se mi zdá, že ta doba je nevhodná," řekl Urban Radiožurnálu.

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme