Poslanci budou ve druhém čtení projednávat návrh rozpočtu na příští rok

Poslanci se dnes odpoledne vrátí k projednávání státního rozpočtu na příští rok. Přijmout ho i se změnami v pátek doporučil rozpočtový výbor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 6.12.2013

Poslanecká sněmovna 6.12.2013 | Foto: Filip Jandourek

„Určitě největším pozměňovacím návrhem byl ten, který jsme avizovali dávno dopředu, to byl návrh, kdy jsme snížili ve všech kapitolách provozní výdaje o nějaká procenta a převedli je do vládní rozpočtové rezervy, tak aby se potom vláda sama rozhodla, zdali ty prostředky použije a kam je použije,“ uvedl předseda rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD.

Celkem se jedná o pět miliard korun. Z toho 3,5 miliardy představuje část provozních výdajů ministerstev a dalších 1,5 miliardy jde z kapitoly určené mimo jiné na státní záruky. Kapitoly mají přijít o peníze určené například na poradenské a právní služby, věcné dary, nákupy energií a materiálu. „Tento návrh rozpočtovým výborem prošel, předpokládám, že projde i ve sněmovně,“ poznamenal místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Pozměňovacích návrhů bylo víc. „Pro co jsem tady i s kolegy z budoucí opozice hledal podporu a nakonec se to podařilo, bylo navýšení dotačního titulu pro rozšíření kapacit základních škol,“ řekl Jurečka.

Podle ministra financí v demisi Jana Fischera nejsou navržené změny pro rozpočet nijak zásadní. „Je to projev vůle k úsporám a my jsme s tím vyjádřili souhlas. Ty ostatní věci byly výrazně drobnější, takže není to rozebraný rozpočet nějakým vážným způsobem, je to v jeho původní logice, takže já s tím nejsem nespokojen,“ podotkl Fischer.

Parametry jsou už dané

Poslanci dnes budou zejména navrhovat nejrůznější přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu. Celkové příjmy a výdaje už ale měnit nemůžou. Základní parametry už poslanci schválili začátkem prosince.

Příjmy rozpočtu podle nich dosáhnou více než jednoho bilionu korun. Výdaje budou vyšší. Vzrostou na jeden bilion a 211 miliard korun. Schodek oproti letošnímu roku vzroste o 12 miliard na 112 miliard korun.

Ministerstvo financí ve svém návrhu počítá s růstem hrubého domácího produktu v příštím roce o 0,8 procenta. Deficit by neměl překročit hranici tří procent vůči HDP.

Rodící se koalice bude jednat o vládě. Tématem je zemědělství i post pro Babiše

Číst článek

K rozpočtu, který připravila vláda v demisi Jiřího Rusnoka, měly v prvním čtení výhrady nejen strany, které pravděpodobně zůstanou v opozici. Nelíbí se ani ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Některým poslancům - zejména opozičním - také vadí, že mají o návrhu jednat ve zkráceném řízení.

Poslanci by se totiž rádi vyhnuli hrozícímu rozpočtovému provizoriu. To by nastalo, kdyby rozpočet sněmovna neschválila do konce roku. O všech návrzích a o rozpočtu jako celku budou poslanci rozhodovat tento čtvrtek.

Jana Čermáková, mta, Jan Beneš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme