Poslanci budou znovu rozhodovat o regulaci obchodních řetězců

Poslanci mohou přehlasovat prezidentské veto a definitivně rozhodnout o přísných trestech pro obchodní řetězce. Těm by za zneužití tržní síly hrozila pokuta až deset milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákupní vozíky

Nákupní vozíky | Foto: Jan Rosenauer

Prezident Václav Klaus považuje zákon o významné tržní síle za problematický s tím, že by mohl způsobit zvýšení cen a zúžení nabízeného sortimentu. Obchodníci by totiž podle něj mohli dávat přednost dovozu před domácími producenty nebo by mohli nakupovat jen u velkých výrobců, aby se tak vyhnuli dopadům zákona. Proto jej sněmovně vrátil.

S tím souhlasí i občanský demokrat Jaroslav Plachý. "Zákon snižuje procento českých dodavatelů do obchodních řetězců a v důsledku toho zvyšuje nezaměstnanost, protože klesne-li podíl českých dodavatelů, zmenší se i objem práce. Kromě toho zákon tím, že tvrdě reguluje vztahy mezi dodavateli a odběrateli, omezí hospodářskou soutěž, a v důsledku toho zřejmě dojde k nárůstu cen potravin," tvrdí Plachý.

Zcela opačného názoru je jeden z autorů normy, sociální demokrat Ladislav Skopal. Podle něj by bylo dobré, aby sněmovna zákon definitivně podpořila.

"Myslím si, že tento zákon je potřebný. Sněmovna může ukázat svou vůli pomoci českým potravinářským a zemědělským podnikům, aby obchodní řetězce nemohly už zneužívat svého postavení na českém trhu. Doufám, že sněmovna se takto rozhodne. Ale je to její vůle. Já budu pouze argumentovat a přesvědčovat o své pravdě," vysvětluje Skopal.

Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme