Poslanci by měli rozhodnout o šrotovném

Na jednání poslanecké sněmovny by se mělo projednávat zavádění šrotovného. Poslanci totiž budou muset znovu hlasovat o protikrizových plánech sociální demokracie, které vetoval prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šrotovné

šrotovné | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Balíček opatření ale sněmovnou i Senátem původně prošel na základě dohod ČSSD a ODS. Vláda díky nim na oplátku mohla prosadit své recepty na léčbu krize, například slevy na sociálním pojištění.

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana by měly dohody platit i nadále a šrotovné by se mělo schválit: "Já doufám, že všichni budou podporovat šrotovné, protože je to opravdu aktuální, německé šrotovné se vyčerpává. Doufám, že parlament tuto příležitost pro výrobce automobilových dílů nezabrzdí."

ODS však změnila svůj názor a šrotovné už podporovat nebude. "ODS je přesvědčena, že v současné chvíli není možné zatěžovat státní rozpočet velkými výdaji. Státní rozpočet si v současné chvíli nemůže dovolit výdaje v řádu miliard korun na šrotovné. ODS nebude hlasovat proti vetu prezidenta republiky," uvedl místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Zastáncem šrotovného je ale i šéf odborů ve Škodě Auto Jaroslav Povšík. Podle něj tímto opatřením firmy získají mimo jiné čas na řešení složité ekonomické situace.

"Auto je na prvním místě, kde lidé začínají spořit. Je to vysoká položka, která se dá odložit a většina lidí si počká na výhodnější ekonomickou situaci a výhodnější úvěry. Někdy ani nepomáhá, že snížíme ceny na minimum, což je teď udělané a na některých autech není vůbec žádná marže, a to je problém hospodářského výsledku. To je i daleko větší ekonomický problém, náš stát si musí uvědomit, že pokud se to tady takto dělalo, tak to bylo ve prospěch zaměstnanosti."

Veronika Malá, Martin Drtina, Jana Huzilová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme