Poslanci by o důchodové reformě měli hlasovat do půl roku

Pokud by bylo spoření v penzijních fondech povinné, měl by existovat jeden státní. Na Žofínském fóru to řekl premiér Petr Nečas. Důchodovou reformu by podle něj měli poslanci mít na stole nejpozději do půl roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

113. Žofínské fórum, Petr Nečas

113. Žofínské fórum, Petr Nečas | Foto: Filip Jandourek

Podle propočtů, které má vláda k dispozici, bude v České republice za čtyřicet let žít víc než jeden milion lidí starších osmdesáti let. Proto je podle premiéra Petra Nečase potřeba udělat reformy rychle, aby dnešní třicátníci měli možnost si na své penze i částečně naspořit.

Nečas v této souvislosti uvedl, že ve hře je stále zřízení jednoho státního penzijního fondu. Zda nakonec vznikne, bude otázkou dalších politických jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Václavy Vařekové ze Žofínského fóra v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

„Já jsem přesvědčený, že představa nízkonákladového fondu by byla pozitivní nejenom z hlediska toho, že by prolomila bariéru obav některých našich občanů, že mají ty prostředky dávat vlastně soukromé korporaci, ale prolomila by i bariéru, že by podobný fond tlačil poplatkové ceny směrem dolů. Protože jestliže by to podobný fond dokázal udělat za náklady pod 0,7 procenta, což dělají například tyto státem organizované fondy ve Švédsku, tak by to byl velmi silný tlak na finanční sektor,“ řekl Petr Nečas.

Pokud tento fond nevznikne, měli by podle něj mít střadatelé k dispozici alespoň možnost konzervativního investování v soukromých fondech, které by prostředky ukládaly jen do českých státních dluhopisů.

Největší odborová centrála – Českomoravská konfederace odborových svazů – chystá kampaň proti vládním reformám. O razantnějších krocích chtějí rozhodnout až po jednání tripartity na konci dubna. Petr Nečas k tomu uvedl, že chce s odbory ještě jednat.

Hanka Shánělová, Václava Marešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme