Poslanci by už měli rozhodnout o rozpočtu

Po dvou dnech debat by dnes měli poslanci uzavřít první čtení státního rozpočtu na příští rok. Rozhodovat se bude jen o základních parametrech rozpočtu. Většina politických stran podporuje celkové výdaje, příjmy a deficit ve výši necelých 163 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Premiér Jan Fischer nepředpokládá, že by v prvním čtení poslanci rozpočet nepodpořili. Ostrou debatu potom čeká v dalších čteních.

"Jsem přesvědčen, že budou poslanci připraveni odhlasovat návrh rozpočtu tak, aby ho propustili do dalších fází. Druhé čtení a další projednávání ve výborech bude nesmírně zajímavé, důkladné a nejednoduché," řekl Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer si neúspěch nepřipouští

Ministr financí Eduard Janota bude ještě dnes poslancům propočty ministerstva financí vysvětlovat. V dalších čteních potom očekává, že do rozpočtu budou poslanci zasahovat.

"Vystoupím se shrnujícím názorem na celou problematiku, s vysvětlením celé řady dotazů, které padly. Věřím, že poté rozpočet projde do druhého čtení. Byl bych velmi naivní, kdybych si myslel, že nebudou změny. Doufám, že budou v rozumné míře a v rozumných oblastech," uvedl Janota.

Přesunům uvnitř návrhu v dalších čteních není příliš nakloněný bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Změny proto nebude doporučovat ani ostatním poslancům své strany.

"Všechny síly co máme, zapojíme do toho, aby byl ten návrh sněmovnou co nejméně pokažen. Určitě nepodpoříme přesuny, které by z přírůstových položek, například investic do infrastruktury, byly přesouvány na transfery obyvatelstvu," prohlásil Kalousek.

Navrhovaný rozpočet se nelíbí komunistům. Podle jejich předsedy Vojtěcha Filipa návrh nestojí na reálných číslech příjmů. "Odhad vývoje ekonomiky je nadsazený. V tom případě rozpočet nebude vyjadřovat skutečné vztahy mezi příjmy a výdaji a vláda by jej měla přepracovat," doporučuje Filip.

Poslanci by mohli hlasovat ještě během pátečního dopoledne.

Igor Maňour, Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme