Poslanci chtějí prakticky zakázat tabákovou reklamu

Reklama na cigarety i jakékoli další tabákové výrobky by měla být v budoucnu téměř úplně zakázána. Zcela nečekaně to odsouhlasili poslanci. Propagace kuřiva má být podle nich možná pouze v obchodech, kde se tabákové výrobky prodávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety-stánek

cigarety-stánek

Návrh novely lidoveckých zákonodárců ve sněmovně překvapivě prošel těsným poměrem hlasům, když ho pomohli prosadit sociální demokraté a komunisté. Proti byli zákonodárci za ODS; unionisté většinou nehlasovali. Návrh ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

O zákazu reklamy na tabákové výrobky se sněmovnu snažili přesvědčit lidovečtí poslanci už nejméně pětkrát. Podařilo se jim to ale až dnes. Podle jednoho z navrhovatelů, lidovce Josefa Janečka, by zákaz tabákové reklamy měl začít platit za dva roky. "V podstatě ještě dva roky mohou ty reklamy běžet asi tak, jak jsou nasmlouvány. To znamená, že pokud jsou uzavřeny smlouvy na reklamu, tak ještě dva roky mohou být plněny," řekl.

"Naše zdravotnictví ušetří zhruba šest miliard ročně. To jsou zkušenosti ze zemí, kde k takovému zákazu došlo," tvrdí Janeček. Odpůrci zákazu tomu ale nevěří. "V tomto případě nula od nuly pojde. Já si myslím, že to vůbec nebude mít vliv na daňového poplatníka, a považuji to za prázdné gesto," říká Tomáš Teplík z ODS.Vladimír Mlynář z Unie svobody navíc namítá: "Bude-li zakázána reklama, tak sem žádný další konkurent nemůže vstoupit na trh."

Sociálnědemokratický poslanec a někdejší ministr zdravotnictví Ivan David zase po odsouhlasení zákona zalitoval, že se zákazem nepřišla vláda ČSSD. "Argumentací ze strany ministerstva obchodu a průmyslu se podařilo ve vládě tento návrh rozdělit na dvě části a ty postupně utlumit," uvedl David.

Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme