Poslanci navrhli stovky změn v rozpočtu

Návrh zákona o státním rozpočtu má za sebou další kolo projednávání. Poslanci dnes předkládali pozměňovací návrhy, kterými se snaží získat peníze na konkrétní projekty. Celkový schodek státních financí se tím ale nezmění - zůstane na 115 miliardách korun. Nejvíce pozornosti přitahovalo financování školství, protože rozpočtový výbor navrhl ubrat vysokým školám 150 milionů. Ministryni školství se ale nakonec potřebné rezervy podařilo najít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání sněmovny

z jednání sněmovny | Foto: Petra Mášová

Petra Buzková dnes požádala sněmovnu, aby potřebné finance mohla vzít v rámci svého resortu z jiných výdajů. Chce šetřit na výdajích na učební pomůcky pro regionální školství, na projektech s Evropskou unií a na fungování svého ministerstva.

Ostatní poslanci ale tak skromní nebyli. Během pětihodinového jednání zazněly stovky žádostí o peníze na různé projekty. Kolem 400 přesunů obsahuje jen návrh rozpočtového výboru. "Na 25 stranách rozpočtový výbor projednal přidělení finančních prostředků na všelijaké střechy, chodníky, ploty, krejzlíky," rozohnil se poslanec Karel Vymětal.

Rozpočtový výbor chce například o 100 milionů korun snížit dotace na nemocnici v Domažlicích a rozdělit je mezi čtyři jiné nemocnice. Celých 47 milionů chce dát na rekonstrukci zimního stadionu v Roudnici nad Labem, 15 milionů na zimní stadion v Litomyšli a nebo 39 milionů pro organizaci Orel. Částkou 2,5 milionu pamatuje na opravu hřbitovní zdi v Budišově.

Předsedovi výboru Miroslavu Kalouskovi se to zdá v pořádku. "To přerozdělení, které navrhuje rozpočtový výbor, je v desetinách procent celkového objemu navrženého rozpočtu."

Oproti snahám řadových poslanců mají návrhy rozpočtového výboru tradičně největší šanci na přijetí. O konečné podobě rozpočtu bude sněmovna hlasovat příští středu.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme