Poslanci nerozhodli o centralizaci úřadů práce

K hlasování o centralizaci úřadů práce se dnes poslanci nedostali. Po dvou hodinách tvrdé kritiky opozice požádali sociální demokraté o pauzu na jednání svého klubu. Projednávání normy, která chce zavést jeden centrální Úřad práce v Praze, krajské pobočky a kontaktní místa v pověřených obcích ale zřejmě jen protáhli. Sílu na přehlasování senátu, který normu z dílny koaličních poslanců vrátil, nemají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto.

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Máme tady řadu regionů, na Moravě, v okrajových částech, v pohraničí, kde je strašně důležité, aby ředitelé úřadů práce měli kompetence, mohli se domlouvat na projektech se starosty, se zaměstnavateli, s odbory. Pokud ale pseudoreforma bude schválena, pak se to rozhodování přesune do krajských měst a do Prahy,“ řekl úřadující místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Doplnil, že dnes jsou úřady práce decentralizovány a jsou blízko situaci v jednotlivých regionech, blízko starostům a zaměstnavatelům. Reforma úřadů práce podle jeho slov není vůbec potřebná.

Normu do sněmovny poslal zpátky senát. Vadily mu údajné chyby v zákoně. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek sociálním demokratům vyčítá, že projednávaní předlohy v dolní komoře zdržovali záměrně.

„Předpokládám, že opoziční poslanci viděli, že by nejspíš asi Poslanecká sněmovna přehlasovala. Zachovali se tedy taktickým způsobem. Snaží se odložit projednávání na období, kdy nebude dostatek koaličních poslanců k přehlasování veta senátu. Já si myslím, že je to zbytečná hra,“ uvedl Jaromír Drábek.

Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme