Poslanci podpořili milionové kauce pro obchodníky s benzinem a naftou

Poslanci dnes v prvním čtení podpořili přísnější podmínky pro obchodníky s benzinem a naftou. Podle návrhu by pro získání licence museli složit kauci 20 milionů korun. Cílem novely je zamezení daňových úniků, kvůli kterým stát přichází o miliardy korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Stát podle odhadů generálního finančního ředitelství každý rok přijde v obchodu s pohonnými hmotami o pět až osm miliard korun. Poslanec TOP 09 Jan Kubata ale tvrdí, že úniky jsou ještě vyšší.

„Tyto úniky, nikoli malé, se dějí cestou řetězových obchodů v rámci skupiny spřízněných společností, formou obchodování pomocí společností zřízených pouze k nekalému účelu krácení daní, a to především daní z přidané hodnoty. Mnohé obchody pak vykazují prvky činnosti organizovaného zločinu,“ říká Kubata.

Distributoři s kaucemi počítají, s ohledem na malé distributory by je ale chtěli o polovinu nižší. V České republice je přibližně 1600 distributorů pohonných hmot, ovšem zhruba jen asi 400 z nich obchoduje poctivě.

Obchodníci budou muset také prokázat beztrestnost a bezdlužnost.

Klára Bílá, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme