Poslanci podpořili zadlužení státu kvůli D47

Většina poslanců zatím souhlasí s tím, aby kvůli stavbě severomoravské dálnice D47 stát vydal dluhopisy ve výši bezmála 48 miliard korun. K vybudování dálnice se stát zavázal poté, co zrušil kontrakt s firmou Housing and Contruction, a to hlavně z důvodů neúměrně vysokých finančních požadavků. Dluhopisy stát slibuje splatit do dvaceti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice

Stavba dálnice | Foto: Česká televize

Návrh na vydání dluhopisů dnes v prvém čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Vláda navrhla zákon rovnou schválit, což ale odmítla ODS. Podle ní o tak velké částce není normální jednat ve zrychleném jednání.

Ministr dopravy lidovec Milan Šimonovský přitom věří, že alespoň část peněz na D47 se vládě nakonec přece jen podaří sehnat jinde. "Očekáváme, že se nám v průběhu roku podaří připravit smlouvu s Evropskou investiční bankou, která má ještě levnější peníze, a tudíž by tento dluhopisový program nebyl čerpán v celé této výšce," uvedl ministr.

Podle Martina Římana z opoziční ODS to ale svědčí o chaotickém přístupu vlády. "Z toho vyplývá, že vláda nemá žádný jasný scénář a že se jenom pokouší uklidnit veřejnost na severní Moravě tím, že se vydá bianco šek na 50 miliard korun a pak se teprve bude hledat opravdové reálné řešení," kritizuje postup kabinetu Říman.

Vláda koncem března rozhodla, že vypoví realizační dohodu s Housing and Construction o výstavbě 80kilometrové dálnice a projekt uskuteční sama. Namísto 125 miliard korun plánovaných H&C, která zakázku dostala bez výběrového řízení, by měl projekt vyjít o 40 miliard levněji. H&C by měla získat 600milionové odstupné. Dálnici plánuje vláda dostavět do listopadu 2008.

Okolnosti uzavření a následného vypovězení smlouvy o výstavbě dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou k polským hranicím bude prošetřovat speciální poslanecká komise. O jejím zřízení rozhodla sněmovna 30. dubna. Okolnostmi kontraktu se již zabývá i policie.

Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme