Poslanci podpořili zvýšení pojištění vkladů

Klienti zkrachovalých bank by napříště mohli získat až 90 procent svého vkladu. Maximálně však 25 tisíc eur neboli jeden milión korun. Prozatím je to 400 tisíc korun. Na tomto zvýšení pojištění vkladů se dohodla Poslanecká sněmovna na návrh Vlastimila Tlustého z ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tlustý jako autor této novely zákona o bankách je však proti tomu, aby klienti tří zkrachovalých bank - Pragobanky, Moravia banky a Universal banky - byli "nadstandardně" odškodněni až do výše čtyř milionů korun namísto navrženého jednoho milionu. Proto spolu s téměř všemi svými stranickými kolegy pro novelu zákona nakonec nehlasoval. Pokud klienti uvedených tří bankovních domů získají odškodnění až do čtyř milionů, zatímco zákon stanoví jako maximální hranici jeden milion, dojde podle Tlustého k rozporu mezi "legislativní teorií a praxí". Podle něj také vzniká problém, který z obou limitů je třeba brát do budoucna vážně.

Vladimír Hrubý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme