Poslanci přehlasovali senátní veto. Schválili druhý důchodový pilíř

Sněmovna dnes přehlasovala senátní veto návrhu zákona, který umožní zavést reformní druhý důchodový pilíř. Ten by měl začít platit od příštího roku. Návrh zákona teď míří k podpisu prezidenta Václava Klause.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Norma, pro kterou dnes poslanci opět zvedli ruce, je technickým dokončením reformy penzí, která už byla schválena. Opozice byla, stejně jako levicový senát, proti.

Podle návrhu si budou lidé moci převádět z prvního státního pilíře do soukromých pojišťoven tři procentní body ze sociálního pojištění. Pod podmínkou, že si sami zaplatí další dva procentní body.

Do druhého pilíře se můžou lidé zapojit dobrovolně, pak už ale nebudou moci vystoupit. Občané do 35 let se mají čas rozhodnout do dovršení tohoto věku, starší 35 let budou mít na rozmyšlení jen prvních šest měsíců roku 2013.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem večerních Ozvěn dne byl bývalý ministr financí a současný prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok, člen NERV

„Dochází k průlomu, že základní sociální zabezpečení už nebude zcela stoprocentně závislé jenom na průběžném financování, to znamená na modelu, který máme dnes a známe ho mnoho desítek let, ale bude tam byť malá, ale přeci jen část spoření na důchod,“ vysvětlil prezident Asociace penzijních fondů a člen Národní ekonomické rady vlády Jiří Rusnok.

Podle kritiků bude tento způsob spoření výhodný jen pro nejbohatší a ostatní budou muset dotovat. To ale Rusnok odmítá. „Nejbohatší dotují především celý systém tak, jak je u nás založen. Protože když budete vydělávat 50 tisíc, tak dostanete na konci důchod 13, možná 14 tisíc, a když dnes vyděláváte 10 tisíc, tak váš důchod bude 7, 8 tisíc," tvrdí a dodává:

„Že to bude o něco výhodnější pro bohatší, je jasné, protože se mírně sníží velmi silná intragenerační solidarita, kdy se přerozdělilo od bohatých chudým."

Třetí pilíř penzijního spoření je čistě komerční a je určen i pro ty, kteří dočasně nepracují, například studenty nebo rodiče na rodičovské dovolené, ale i důchodce.

Simona Bartošová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme