Poslanci s úpravami schválili Janotův protikrizový balík

Sněmovna schválila vládní balíček úsporných opatření. Deficit rozpočtu se tak podaří udržet pod hranici 163 miliardy korun, což odpovídá zhruba 5 procentům hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balíček prosadily obě nejsilnější strany, ODS a ČSSD. Odmítli ho komunisté.

Podle vlády jde o kompromis: ministrovi financí Eduardu Janotovi se podařilo prosadit například zvýšení základní sazby DPH o jedno procento a pokles platů ve státní správě o čtyři procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Rádia Česko M. Richterová zaznamenala vyjádření premiéra a zástupců všech sněmovních stran

Totéž se mu povedlo u zmrazení důchodů. Ze souboru opatření vypadly věci, které požadoval Jiří Paroubek: zachovává se původní výše rodičovského příspěvku, porodného a mateřské.

Premiér se chystá vládnout do řádných voleb

V reakci na přijetí premiér Jan Fischer řekl, že schválení úsporného balíku bere jako vyjádření podpory sněmovny a podstatné části politického spektra. Jeho kabinet předloží na základě balíčku ještě do konce měsíce návrh státního rozpočtu. Zároveň je připraven vládnout až do řádných voleb na jaře.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Vařeková informuje v Ozvěnách dne o schvalování úsporných opatření a komentují L. Valeš a D. Marek

Podle premiéra se do jednání o rozšíření mandátu úřednické vlády se vedle zástupců politických stran aktivně vloží i zástupce kabinetu. Nově definovaný by pak měl být průsečíkem mezi požadavky parlamentních stran a představou jeho kabinetu.

Jak řekl v Ozvěnách dne David Marek z Patria Finance, balíček nepovažuje za úsporný, ale daňový, který řeší dočasně - na dobu jednoho roku - zmírnění deficitu, pouze zvyšováním daní. Akutní problém se podle něho pouze odsunul o několik měsíců dále a příští vláda by ho měla razantně řešit.

Úsporný balík nyní dostane na stůl k posouzení Senát a bude ho muset podepsat také prezident. Většina opatření by měla platit pouze jeden rok.

Prošlo i snížení platů ústavních činitelů o čtyři procenta

Poslanci také rozhodli o tom, že by se měli v příštím roce o čtyři procenta snížit platy ústavních činitelů, stejně jako mzdy zaměstnanců placených ze státního rozpočtu. Stát by tak ušetřil 126,7 milionu korun.

I tento návrh teď posoudí Senát. Strana zelených neuspěla se snahou o dvojnásobné snížení platů. Ani ČSSD neprosadila snížení platů o pětinu a rozšíření okruhu představitelů státní moci, jichž by se to mělo týkat.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Milada Richterová, Veronika Malá, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme