Poslanci schválili větší ochranu zájemců o spotřebitelské úvěry

Lidé by nově mohli předčasně splatit spotřebitelský úvěr. Umožňuje to novela, kterou dnes ve zrychleném řízení schválili poslanci. Normu teď posoudí Senát. Novela zavádí i možnost odstoupit od smlouvy do čtnácti dnů bez udaní důvodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Návrh také přikazuje zprostředkovateli úvěru, aby spotřebiteli včas poskytl potřebné informace. Ty mají být podle ministra průmyslu Vladimíra Tošovského všechny uváděny stejně výrazně - a nikoliv formou poznámky pod čarou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Matoušek a Světlana Ryzková ve večerních Ozvěnách dne.

"Spotřebitel by měl být jasně informován o tom, jaké jsou podmínky pro poskytnutí spotřebitelského úvěru. Zároveň by poskytovatel úvěru měl mít za povinnost zjistit, jestli spotřebitel bude schopný úvěr splatit," říká ministr Tošovský a dodává, že bude existovat možnost předčasného splacení. A pokud poskytovateli z tohoto vzniknou mimořádné náklady, má právo je po spotřebiteli vyžadovat.

Podle poslance ODS Michala Doktora zavede zákon, který teď půjde do senátu, přehlednější vztah mezi poskytovateli úvěrů a jejich klienty: "Tím že zákon jednoznačně říká stranám dohody, co musí každá z nich naplnit, a výčet detailů je opravdu velmi podrobný, tak snižuje rizika kolizí mezi smluvními stranami."

"Naštěstí nejdeme cestou, která by rušila rozhodčí doložky a pouze po stopách obecného práva. To by byla cesta neprůchodná, " dodává k novele poslanec Doktor.

'Celkově pozitivní posun'

Za celkově pozitivní posun vpřed považuje zákon i náměstek České bankovní asociace Jan Matoušek. "Z našeho pohledu je potřeba, aby spotřebitelé byli chráněni proti nečestnému jednání některých poskytovatelů úvěrů," řekl Matoušek.

Návrh vítá i Sdružení obrany spotřebitelů. "Snažili jsme se i na celém procesu podílet a návrh připomínkovat. Podle nás už tady ale měl dávno být," poznamenala předsedkyně sdružení Světlana Ryzková.

V celodenním bloku vládních návrhů poslanci schválili ve zrychleném režimu i novelu zákona o bankách, která navyšuje limit pojištění bankovních vkladů z dosavadních padesáti tisíc až do sta tisíc eur, tedy asi 2,6 milionu korun. Změna by měla platit od příštího roku.

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Zuzana Walterová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme