Poslanci TOP 09 chtějí zachovat daňové zvýhodnění hypoték

Spolustraníci ministra financí chtějí změny v daňové reformě. Poslanci z klubu TOP 09 a Starostové požádali Miroslava Kalouska, aby se úroky z hypoték a úvěrů na bydlení dál mohly odpočítávat z daňového základu. Chtějí tak podporovat mladé rodiny, které si bydlení pořizují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Ministerstvo financí chce daňové zvýhodnění úvěrů na bydlení v rámci reformy postupně zrušit. Odpočet by se měl snížit na 150.000 korun ročně ze současných 300.000. Pro nové smlouvy uzavřené od roku 2012 by pak nebyl odpočet vůbec možný.

Podle návrhu poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové by ale měl být roční odpočet omezen na maximálně 100 tisíc korun. Proč, to Radiožurnálu vysvětlil poslanec Stanislav Polčák:

„Je důležité, aby podpora byla rovná, aby nebyla ve výši 300 tisíc korun. Za tento odpočet úroků jste schopni stavět vily a nám nejde o to podporovat stavění vil, ale podporovat skutečně průměrnou domácnost. Limit do 100.000 odpočtu ze základu daně tomu podle mého názoru plně odpovídá.“

Návrh podpořili i další poslanci TOP 09. Ministr Kalousek podle nich návrh přijal jako opodstatněný a bude se jím zabývat. Daňové zvýhodnění hypoték chtějí ponechat například i koaliční Věci veřejné, rovněž opoziční ČSSD by návrh na zrušení daňové podpory nepodpořila.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme