Poslanci vrátili vládě návrh státního rozpočtu

Parlament České republiky podle očekávání vrátil vládě návrh státního rozpočtu na příští rok. Novou verzi by kabinet měl předložit do 20 dnů. Nový termín předložení druhé verze rozpočtu byl určen tak, aby jej sněmovna mohla schválit ještě do konce letošního roku a stát se tak vyhnul rozpočtovému provizoriu. Poslanci vládě doporučili, aby v novém návrhu použila příjmy z Fondu národního majetku přednostně na úhradu předchozích sluhů a zrevidovala - čili snížila - očekávanou ztrátu České konsolidační agentury. Na druhé straně požadují, aby zvýšila vlastní příjmy krajů, výdaje v resortech ministerstva obrany a vnitra a aby zvýšila rozpočet vysokých škol.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Premiér Miloš Zeman v poděkování poslancům slíbil, že tyto požadavky kabinet splní. "Vláda ve svém vlastním zájmu a v zájmu dosažení koncensu na stabilním ekonomickém prostředí bude respektovat všechna schválená doporučení," prohlásil premiér.

Ministr financí Jiří Rusnok poznamenal, že všechny požadavky rozpočtového výboru jsou přijatelné a vláda je připravena sněmovní usnesení naplnit. Deficit státního rozpočtu na rok 2002 je podle něj možné snížit o pět až šest miliard korun ze současných 52,2 miliardy s tím, že snížení schodku plyne z redukce očekávané letošní ztráty České konsolidační agentury. Ztráta agentury je součástí rozpočtu.

Je velmi pravděpodobné, že nový návrh rozpočtu budou moci podpořit i poslanci ODS. Předseda Václav Klaus ale upozorňuje, že doporučení sněmovny jsou příliš obecná a pouze kvalitativní. "Jsou to usnesení, která ponechávají velký prostor interpretaci, nemají žádné konkrétní číslo a než se přenesou tato kvalitativní usnesení v kvantitativní čísla, tak může dojít k nekonečné řadě zádrhelů."

S podporou Čtyřkoalice vláda zřejmě nebude moci počítat. Miroslav Kalousek z KDU-ČSL by byl rád, kdyby vláda předložila lepší rozpočet. "Je téměř zřejmé, že po dohodě se spoluvládnoucí ODS předloží pouze kosmetické úpravy, ale obě dvě strany budou zemi zadlužovat neméně, než tomu bylo v prvním návrhu."

Komunisté podle jejich předsedy Miroslava Grebeníčka zřejmě nový návr rozpočtu podpoří: "My jsme pokud se týká základních čísel uplatnili jasné přístupy a zaujalo nás, že premiér na ně slyší."

Podle předběžných odhadů se o vrácení rozpočtu zasadili poslanci ODS, Unie svobody, KDU-ČSL a KSČM. Proti hlasovali sociální demokraté. Pokud by byl nový návrh rozpočtu pro sněmovnu akceptovatelný, mohl by být svchálen nejdřívě týden před vánoci.

Ladislav Dvořák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme