Poslanci vyzvali vládu k pomoci zemědělcům

České zemědělství je ve velmi vážné situaci. Vláda by proto měla přijmout mimořádná opatření k jeho stabilizaci. Právě takové je usnesení Poslanecké sněmovny, která se velkými problémy zemědělců dopoledne zabývala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

traktor a kombajn

traktor a kombajn | Foto: Jan Rosenauer

S žádostí o pomoc, mimo jiné finanční, se ministr zemědělství Jaroslav Palas chce obrátit na vládu co nejdřív. "Ta mimořádná opatření mohou být různá, může to být finanční výpomoc, ale mohou to být také mimořádná opatření proti dovozům."

Jak velkou mimořádnou finanční injekci by zemědělci měli dostat, to ministr ještě musí spočítat. Je to nejhorší krize za posledních 20 let, tvrdí. Na vině jsou podle Palase nejen povodně, i ty minulé, ale také velmi nepříznivá zima a příliv dotovaných zahraničních výrobků.

Hlavně opozice přitom vládě vyčítala, že nejde jen o dotace, které jsou navíc využívány málo efektivně, ale i o nutnost systémových změn, říká třeba Miloslav Kučera z ODS. "Je životním omylem minulého ministra Fencla, že se dal na tuto cestu, a bohužel v této cestě pokračuje i pan ministr Palas."

Sněmovna debatovala o krizi v zemědělství bezmála dvě hodiny. Diskuse byla reakcí na protestní petici, kterou před časem zemědělci parlamentu předali.

Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme