Poslanci žádají ČNB o ochranu vkladů u Union banky

Ani dnešní den nepřinesl rozhodnutí o dalším osudu Union banky. I přesto, že se před poslaneckou sněmovnou zpovídal guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Někteří poslanci ho přesvědčovali, aby se centrání banka pokusila vrátit Union banku do normálního provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma | Foto: Stanislav Peška

Poslanecká sněmovna dnes vyzvala Českou národní banku a ministerstvo financí, aby se snažily maximálně ochránit vklady klientů Union banky. O reakci guvernéra více Jitka Hanžlová.

Zdeněk Tůma ujistil poslance, že Bankovní rada se snaží rychle prostudovat materiály, které dostala včera od managementu Union banky. Zatím však neřekl nic o kvalitě navrhovaných záchranných opatření, takže není jisté, jak správní řízení o odebrání bankovní licence dopadne.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hanžlová: Guvernér ČNB ve sněmovně

Zdůraznil ale, že finanční potíže Union banky centrální banka řešit nemůže."Centrální banka v žádném případě nemá ani prostředky ani instrumenty jakými by mohla dodávat finanční prostředky. Může pouze poskytnout za předpokladu slušného zajištění likviditní prostředky na překonání krize likvidity."

Tůma odmítl odpovědnost bankovního dohledu za krizi Union banky. Jednal podle něho přesně v souladu se zákonem a odmítl i personální změny.

Česká národní banka zahájila s Union bankou správní řízení o odnětí bankovní licence koncem předminulého týdne. Tento krok odůvodnila horší likviditou banky, která vede k její platební neschopnosti.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme