Poslanci zpřísní podmínky pro spotřebitelské úvěry, víc ochrání spotřebitele

Pravidla spotřebitelských úvěrů se zřejmě zpřísní. Poslanci dnes propustili do závěrečného čtení příslušnou novelu. Nově by už nemělo být možné spotřebitelskou půjčku zajistit směnkou ani jiným nepřiměřeně vysokým majetkem. Zakázány budou i draze zpoplatněné telefonní linky pro kontakt s věřitelem. Novela také zavádí možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky, peníze /ilustrační foto/

Bankovky, peníze /ilustrační foto/ | Foto: Česká národní banka

Poslanci připojili k novele celou řadu pozměňovacích návrhů. „Novela spotřebitelům umožňuje možnost výběru subjektů, bankovního či nebankovního, bez rizika nekalých praktik, bez rizika nečitelných smluv a geneze zisků ze sankcí, které spotřebitele často uvrhnou potom do exekuce. On pak končí sociální smrtí v sociální síti,“ přiblížila poslankyně TOP09 Gabriela Pecková.

Několik pozměňovacích návrhů počítá s omezením roční procentní sazby nákladů (RPSN). Tedy toho, kolik bude půjčka ve výsledku stát, včetně úroků a všech poplatků.

Poslanec Vít Bárta navrhl horní sazbu RPSN odvíjet od násobků lombardní sazby České národní banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci zpřísní podmínky pro spotřebitelské úvěry. Změny přiblížil na radiožurnálu redaktor Martin Drtina.

Další návrh pak zavádí pravidlo, že všeobecné podmínky, pokud jsou součástí smlouvy, budou vytištěny jasným a zřetelným způsobem. Velikost písma se nesmí lišit od toho použitého ve smlouvě.

Přestože šlo o vládní návrh, největší koaliční strana, ODS, ani tentokrát v podpoře není jednotná. Proti novele nebývale ostře vystoupil občanskodemokratický poslanec Boris Šťastný.

Podle něj zákon porušuje pravidlo, že za smluvní vztah jsou odpovědné obě strany. Novela i zákon je podle Šťastného typickou ukázkou toho, proč pravicoví voliči odmítají volit pravici.

Z opozičních řad se mu na to dostalo odpovědi, že Šťastný svým projevem nepřímo podpořil činnost lichvářů.

Že ale lidé volí půjčky často i v případech, kdy nemusejí, dokazuje příklad Ludmily Eliášové z Jihlavy. Za 1700 korun měsíčně si pořídila velkou televizi.

„Přestože jsem měla peníze na účtu, volila jsem tuto variantu. Protože jsem platila 1700 korun měsíčně, nějaké peníze se mi potom budou vracet. Takže nelituji,“ přiznala.

Půjčku si vzala na jeden rok a nebojí se, že by ji nezvládala splácet. „Myslím si, že splátky nejsou v mém případě tak vysoké. Určitě jsem z toho strach neměla,“ dodala.

Od účinnosti novely bude nově věřitel muset prověřit, jestli klient je schopný úvěr splatit.

Martin Drtina, Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme